Üdvözöljük a

Kamara és klaszterek - újratöltve | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamara és klaszterek - újratöltve

Szerző: Hamar László | 2014. január 21.

altKamaránk egy évtizede foglalkozik klaszterek szervezésével, menedzselésével, fejlesztési lehetőségek feltárásával. Az utóbbi évek sikeres klaszter pályázatai (Baross Innomark, CNCB) mellett segédkezett több klaszter létrejöttében (KIKK, DDGK), jelenleg is menedzsment illetve tanácsadói szerepet lát el a környezettechnológiai és a bányaklaszter esetében.

Együtt működünk
A kamara 2011 óta tizenöt klaszterrel kötött együttműködési megállapodást.  Eljött az idő a megállapodások áttekintésére, a papíron rögzített feladatok áttekintésére. Az elmúlt időszakban több klaszter részére szolgáltatási portfóliót is készített a kamara, hogy a klaszter munkáját naprakész szolgáltatásokkal segíthesse. Az elkövetkező hónapokban minden megállapodás kölcsönösen értékelésre kerül, a megállapodások tartalma is módosul - vonatkozhat ez eddig díjmentes szolgáltatásokra és bővülő együttműködési lehetősége beépítésére is. Ahogy az önkéntes kamarai tagok is prémium szolgáltatásokra jogosultak a regisztrált vállalkozásokhoz képest, hasonló szempontok szerint történik a jövőben a klaszterekkel történő együttműködés is.

altKlaszterportfólió
Az elmúlt időszakban közel negyven klaszter innovációs portfóliója készült el, NGM-MKIK pályázati támogatásnak köszönhetően. Jelenleg folyik annak felmérésre, hogyan lehet további klasztereket bevonni ebbe a munkába. A portfóliót már elkészített klaszterek esetében a látható portfólió bővítése, az idegen nyelvi változat elkészítésének tervezése folyik - további pályázati forrás hiánya esetén ezen költségek vállalását várják el a közreműködő klaszterektől a jövőben. További információ: www.klaszterportfolio.hu


Klaszter menedzsment és tanácsadás
A Magyar Környezettechnológiai Gyártó és Fejlesztő Klaszter részére az éves munkaterv kidolgozása folyik jelenleg - a klaszter tagsága fontosabbnak tartotta az önálló elindulást és a feladatok saját erőből történő finanszírozását, mint várni a bizonytalan pályázati lehetőségre. A klaszter első nagyobb rendezvényére 2014 júniusában kerül sor, a Pécs Expo társrendezvényeként egy olyan környezettechnológiai kiállítás és szimpózium megrendezését tervezik, melyre a legjelentősebb hazai gyártók mellett a szomszédos országok potenciális üzleti partnereit is meghívják. A szimpózium az iparág aktuális trendjeinek felvázolására és üzletember találkozóra is alkalmat biztosíthat.

Az iparágban elsőként alakult meg az év végén a Mecsek Bányászati Klaszter, melynek menedzsment feladatait a komlói önkormányzat úgy vállalta el az első időszakra, hogy a PBKIK szakértelmét veszi igénybe tanácsadóként, az indulás segítésére, a célok és feladatok meghatározásához, az alapító tagok felkutatásához. Időközben bejelentették a komlói vájárképzés újraindulását - a mecseki bányászat újraindulásának gazdasági és társadalmi hatását nem szükséges részletezni.