Üdvözöljük a

Készülnek a klaszterek a Pécs Expo rendezvényre | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Készülnek a klaszterek a Pécs Expo rendezvényre

Szerző: Hamar László | 2013. április 29.

A régió legnagyobb rendezvényén először jelennek meg együtt a klaszterek: a szakmai közönség és a látogatók is most ismerkedhetnek meg ezek képviselőivel, az általuk ajánlott szolgáltatásokkal és tevékenységekkel.

Alkalmazott Földtudományi Klaszter

 

A szélsőséges időjárási viszonyok, természeti és ipari katasztrófák hatására mind sürgetőbbé válik a lehetséges megelőzés kötelezővé tétele. Ezen a területen tudnak az alkalmazott földtudományok terén folyó kutatások, innováció, szolgáltatások megnyugtató, kockázatot kiszűrő, csökkentő, illetve előre jelezhető megoldásokat ajánlani.

 

Az AFK klasztertagok által egyenként és együttesen is ajánlott szolgáltatások a környezettudatos gazdálkodás szerves részét képezik.

 

Szénhidrogén kutatás; geotermikus kutatás; megújuló és nem megújuló energiahordozók kutatása; nyersanyagkutatás; széndioxid-elhelyezés; Radioaktív-hulladék hosszú távú biztonságos elhelyezése; építőipar szakterületén a földtani folyamatokra visszavezethető problémák (például belvízproblémák, löszfal-omlások) megelőzése, kármentesítés; környezetgazdálkodás és a mezőgazdaság egyes ágazatait (például üvegházi termelés) érintő problémákra is megoldást nyújt.

 

Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter

 

2011 márciusában megalakult a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter, melynek létrehozásával létrejött a gépipar koordinált fellépését és fejlesztési ötleteinek megvalósítását segítő szervezeti háttér. A  Dél-Dunántúli  Gépipari  Klaszter  a  régió  legnagyobb  klasztere,  mind  árbevételét  mind  a  18 tagvállalat  nagyságát  tekintve. A Klaszter tagjai igen heterogén, specializált tevékenységi körrel rendelkeznek, egymáshoz viszonyítva különböző piaci résekben, szegmensekben vannak jelen.

 

A Klaszter tagjai által nyújtott termékek és szolgáltatások:


vízsugaras vágás,  komplett technológiai gépészeti rendszerek telepítése karbantartása, korrózióálló egyedi tartályok gyártása, forgácsolással előállított alkatrészek gyártása, motor és generátorházak gyártása, ipari berendezések villamos automatizáláshoz szükséges készülékek tervezése, gyártása, baromfi és húsfeldolgozás területén komplett feldolgozó technológia gyártása, telepítése, kommunális gépjármű felépítmények és hidraulikus berendezések gyártása, szervizelése, alumínium silojárművek gyártása, hegesztőanyag, hegesztőgép értékesítés, ipari gépek forgalmazása, hegesztett darualkatrészek, mobildaruk, acélszerkezetek gyártása, acélszerkezetek, gépalkatrészek, épületlakatos termékek egyedi kisszériás gyártása

 

Kulturális Ipari Klaszter

 

A Dél-Dunántúli Kulturális Ipari Klaszter 2007-ben alakult, jelenleg 25 taggal rendelkezik. Menedzsment szervezete a Kulturális Innovációs Kompetencia Központ Egyesület (KIKK). A klaszter legfőbb célja, hogy a kulturális és kreatív ipar területén működő kis- és közép vállalkozások együttműködési hálózatát megteremtse, valamint a szektorok hálózatorientált fejlesztésével elősegítse egy innovatív gazdasági környezet kialakítását, a dél-dunántúli régió kohéziójának erősödését. Küldetése a klasztertagok jövedelem-termelő képességének fokozása.

 

A klaszter tevékenységei között szerepel a kulturális termékkínálat regionális marketingjének tervezése és szervezése, a kulturális háttér tevékenységek kidolgozása, vállalkozások inkubálása, képzési rendszerek kialakítása, az innovatív eredmények kommunikálása, és nemzetközi kapcsolatok építése.

 

Pécsi Kesztyű Klaszter

 

Pécsi Kesztyű a tradíció és a jelen divat összekapcsolása, gyártása több mint 150 éves múltra tekint vissza. A Pécs és környékén élők szakmai tudása az elmúlt 100 évben oly mélyre ívódott, hogy városunkat a kesztyűgyártás fővárosának tartjuk.

Napjainkban 12 kesztyűgyártó cég foglalkozik a szakmai hírnevünk öregbítésén, akiknek termékei szinte a világ minden apró szegletébe eljutnak.

 

A gyártók megfelelnek a mai divat hóbortos világának és kényesen ügyelnek  az  eltérő  földrészek  kulturális,  időjárásbeli  és  divatirányzataik  különbségeinek  figyelembe vételére.  Így rengeteg különleges kiegészítőt tudhatnak már a kínálatukban maguk mögött.

 

A Pécsi Kesztyű Klaszterrel el szeretnénk érni a Pécsen működő manufaktúrák életben tartását, hiszen  a  város életét komolyan meghatározó iparágról beszélhetünk.

 

Zöld Energia Klaszter

 

A klasztert 2010-ben alapították. A Klaszter közel harminc vállalkozása az építőiparban tevékenykedik, szolgáltatásai felölelik az épület felmérésétől kezdődően az energetikai tanácsadáson át a megtakarítási javaslat kidolgozásán keresztül a teljes körű, építészeti és gépészeti kivitelezést, karbantartást.

 

A klaszter célja az épületek energetikai racionalizálása, energia hatékonyságának növelése, ezen belül kiemelt figyelmet fordítanak a megújuló energiaforrások elterjesztésére.

 

Kérjük, győződjön meg Ön is személyesen a klaszterek által nyújtott előnyökről, tájékozódjon a klaszterek képviselőitől a lehetőségekről.

 

Klaszterfejlesztéssel és alapítással kapcsolatos ügyekben keresse a PBKIK innovációs osztályát (Rabb Szabolcs osztályvezető 72/507-118, Hamar László projekt menedzser 507-187)