Üdvözöljük a

Klaszterportfólió - mi történt 2014-ben? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Klaszterportfólió - mi történt 2014-ben?

Szerző: Hamar László | 2014. november 25.

altAz MKIK országos hatáskörű projektjeinek sorába tartozik a kamaránk által koordinált Klaszterportfólió projekt. Íme, egy rövid összefoglaló az év fontosabb  tevékenységeiről.

Továbbra is folyik a MAG Zrt. Klaszterfejlesztési Iroda utódszervezetével az együttműködési lehetőségek tisztázása. Terveink között szerepel a Klaszter térkép és a portfólió honlap átjárhatósága. Az Iroda az év során másik főhatósághoz került, a költözés és a feladatkörök változása nem tette lehetővé az egyeztetés lefolytatását.

Tervezzük egy angol nyelvű mutáció elkészítését, a honlap motor „tükrösítés” funkciójának vizsgálatával. A kétnyelvű változat megvalósítása, ill. az eddigi anyagok fordítása további pályázati forrás hiányában továbbra is késedelmet szenved.

 

Az év során körlevelet küldtünk az MKIK hálózat innovációs munkatársainak, visszajelzést ezzel kapcsolatban nem kaptunk. A helyi klaszterek közül a Pécsi Kesztyű Klaszter portfóliója készült el ebben az évben.
Próbáltunk országos listát összeállítani ill. beszerezni a ténylegesen működő klaszterekről (a leendő portfólió készítőkről). A lista elkészítése részben az előbb felsoroltak, részben időhiány miatt nem valósult meg.


A klaszter.lap.hu-val kapcsolatfelvétel megtörtént (portfólió módszertan ill. honlap felvétele), reményeink szerint a honlap linkjét ill. a módszertan elérhetőségét hamarosan elhelyezik a nagy látogatottságnak örvendő oldalon.


Az összes akkreditált klasztert megkerestük közvetlenül a klaszterportfólió elkészítésének lehetőségével – egyedül az ARCHENERG Klaszter válaszolt, ők az év során elkészítették saját anyagukat, melyet validáltunk és megjelentettünk.  Az Archenerg – régión kívüli első klaszterként- megállapodást kötött a pécsi iparkamarával a klaszterfejlesztési ügyekben történő együttműködésre.Itt jegyezzük meg, hogy az akkreditált klaszterek több mint egyharmadának már elkészült a portfóliója.

 

Reményeink szerint egyre többen felismerik majd a módszertan előnyeit, ahogy ez az akkreditált klaszterek több mint egyharmadánál már megtörtént.

 

Nem célunk minden klaszter bevonása, bár az utóbbi évek pályázati lehetőségeit sokan kihasználták és "megélhetési klasztert" hoztak létre, ami a támogatás megszűnésével együtt eltűnt, jó esetben csak egy honlap tanúskodik a projektről az utókor számára.