Üdvözöljük a

Megalakult az Akkreditált Szervezetek Klasztere | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Megalakult az Akkreditált Szervezetek Klasztere

Szerző: Hamar László | 2015. szeptember 8.

altAz Országgyűlés 2015. július 6-án elfogadta a 2015. évi CXXIV. törvényt a nemzeti akkreditálásról. A törvény július 14-én hatályba lépett: 2015. december 31-én megszűnik a Nemzeti Akkreditáló Testület, feladatait 2016. január 1-től központi költségvetési szervként működő akkreditáló szerv veszi át.

A német modellt követő hazai rendszer kialakítása azonban csak akkor működhet hatékonyan, ha az akkreditált szervezetek is szervezetbe tömörülnek. Ennek létrehozása érdekében 34 vállalkozás 2015. augusztus 25-én megalapította az Akkreditált Szervezetek Klaszterét, az ASZEK-et a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének háttértámogatásával.

 

 

 

 

A Klaszter célja elsősorban a hazai akkreditálási gyakorlat jobbítása, a tagszervezetek hazai és nemzetközi érdekképviselete, továbbá a tagok szakmai munkájának támogatása, fórum biztosítása az akkreditált szerveztek tapasztalatainak kicseréléséhez és az együttműködéshez.

 

Az Akkreditált Szervezetek Klasztere (ASZEK) nyitott minden, a nemzeti akkreditálásról szóló 2015. évi
CXXIV. törvény hatálya alá tartozó
a. vizsgálólaboratórium,
b. mintavevő szervezet,
c. kalibrálólaboratórium,
d. jártassági vizsgálatot szervező szervezet,
e. terméktanúsító szervezet,
f. irányítási rendszereket tanúsító szervezet,
g. személyzettanúsító szervezet,
h. ellenőrző szervezet, a hatóságok kivételével,
i. referenciaanyag-gyártó szervezet,
j. a környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszert hitelesítő szervezet vagy természetes
személy,
k. az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erőfeszítésmegosztási határozat végrehajtásában történő részvételről szóló törvény szerinti hitelesítő szervezet számára, amely akkreditációval rendelkezik, és amely érdekelt az akkreditációra vonatkozó jogi környezet formálásában, a gyakorlati problémák közös megoldásában. Kérheti felvételét továbbá az a szervezet vagy természetes személy is, amely akkreditálási kérelmét az illetékes akkreditáló szervhez hivatalosan benyújtotta.


A Klaszterhez folyamatosan lehet csatlakozni.

Honlapjukon megtalálható a szervezeti és működési szabályzat, valamint a csatalkaozási kérelem is.