Mi az a klaszter?

Szerző: Hamar László | 2013. június 12.

szőlőfürt vagy klaszter?"A klaszter olyan, mint egy szőlőfürt: a szemek jelentik a résztvevő vállalkozásokat, szervezeteket, a szár pedig a közös érdek mentén végzett tevékenységet. Ha a szár vastag és tápanyagban gazdag, a szemek is gyarapodnak – a szőlőfürt is egészséges."

A klaszter szakosodott (többnyire iparágon belüli) vállalkozások és intézmények összefogását jelenti egy adott régión belül, melyek arra szövetkeznek, hogy innovatív együttműködés által közös terméket, szolgáltatást, technológiát hozzanak létre, működtessenek és értékesítsenek a tagok egyedi érdekeinek sérelme nélkül, kihasználva a közösen végzett munkából fakadó előnyöket.

Magyarországon az elmúlt évtizedben indult meg látványosan a klaszter alapú vállalati együttműködések fejlődése, sok esetben uniós és hazai pályázati forrásoknak köszönhetően.

 

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara eddig tizennégy, a Dél-Dunántúlon működő klaszterrel kötött együttműködési megállapodást, melynek célja, hogy a régió gazdasági és innovációs potenciálját erősítő, szinergikus fejlesztőmunka induljon meg. A klaszterek a kamara európai projektjei által nemzetközi láthatósághoz, képzési és üzleti lehetőségekhez juthatnak, megvalósulhat az eredmények gazdasági hasznosítása, a közös megjelenés és az exportképesség fejlesztése.

 

A Pécs Expo által öt klaszter mutatkozott be a látogatók számára, melyek fontosnak tartották azt, hogy látogatók is megismerjék a klaszter nevét és tevékenységét:

Alkalmazott Földtudományi Klaszter, Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter, Kulturális Ipari Klaszter, Pécsi Kesztyű Klaszter, Zöld Energia Klaszter

A klaszterek mellett a kamara támogatásával 50 helyi vállalkozás mutatta be termékeit, szolgáltatásait a rendezvényen, a Pályaválasztási Pavilonban a pályaválasztás előtt állók ismerkedhettek meg a szakmákkal. A kamara több szakmai rendezvényt is szervezett: a cégek nemzetközi partnerségének kialakítását nemzetközi üzletember találkozóval, horvát és lengyel gazdasági tájékoztatóval, szakmai munkájukat hatósági fórummal, és export- illetve vállalkozásfejlesztési törekvéseiket ezeket finanszírozó konstrukciók és szervezetek bemutatkozásával támogatta.

 

Miért jó klasztertagnak lenni?

  • A vállalkozás igényeire és lehetőségeire szabott szolgáltatás egy adott iparágon belül (pl. kulcsrakész rendszert, egyedileg kifejlesztett terméket)
  • A közös beszerzés (alapanyag, energia) stb. gazdasági előnyei
  • Kapcsolati tőke erősítése, egymás tevékenységeinek kiegészítése
  • Legjobb gyakorlat átvétele, szakképzési háttér közös biztosítása
  • Egy adott termék vagy szolgáltatás értékesítésének és marketingjének hatékonyabb biztosítása

 

Klaszterfejlesztéssel és alapítással kapcsolatos ügyekben keresse a PBKIK innovációs osztályát (Rabb Szabolcs osztályvezető 72/507-118, Hamar László projekt menedzser 507-187) archiv.pbkik.hu;  www.klaszterportfolio.hu

 

Alkalmazott Földtudományi Klaszter

A szélsőséges időjárási viszonyok, természeti és ipari katasztrófák hatására mind sürgetőbbé válik a lehetséges megelőzés kötelezővé tétele. Ezen a területen tudnak az alkalmazott földtudományok terén folyó kutatások, innováció, szolgáltatások megnyugtató, kockázatot kiszűrő, csökkentő, illetve előre jelezhető megoldásokat ajánlani.

Az AFK klasztertagok által egyenként és együttesen is ajánlott szolgáltatások a környezettudatos gazdálkodás szerves részét képezik: szénhidrogén kutatás; geotermikus kutatás; megújuló és nem megújuló energiahordozók kutatása; nyersanyagkutatás; széndioxid-elhelyezés; radioaktív-hulladék hosszú távú biztonságos elhelyezése; építőipar szakterületén a földtani folyamatokra visszavezethető problémák (például belvízproblémák, löszfal-omlások) megelőzése, kármentesítés; környezetgazdálkodás és a mezőgazdaság egyes ágazatait (például üvegházi termelés) érintő problémákra is megoldást nyújt.

 

Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter

2011 márciusában megalakult a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter, melynek létrehozásával létrejött a gépipar koordinált fellépését és fejlesztési ötleteinek megvalósítását segítő szervezeti háttér. A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter a régió legnagyobb klasztere, mind árbevételét, mind  a  18 tagvállalat  nagyságát  tekintve. A Klaszter tagjai igen heterogén, specializált tevékenységi körrel rendelkeznek, egymáshoz viszonyítva különböző piaci résekben, szegmensekben vannak jelen.

A Klaszter tagjai által nyújtott termékek és szolgáltatások: vízsugaras vágás; komplett technológiai gépészeti rendszerek telepítése karbantartása; korrózióálló egyedi tartályok gyártása, forgácsolással előállított alkatrészek gyártása. Motor és generátorházak gyártása; ipari berendezések villamos automatizáláshoz szükséges készülékek tervezése, gyártása; baromfi és húsfeldolgozás területén komplett feldolgozó technológia gyártása, telepítése. Kommunális gépjármű felépítmények és hidraulikus berendezések gyártása, szervizelése; alumínium siló járművek gyártása. Hegesztőanyag, hegesztőgép értékesítés; ipari gépek forgalmazása, hegesztett darualkatrészek, mobildaruk, acélszerkezetek gyártása. Acélszerkezetek, gépalkatrészek, épületlakatos termékek egyedi kisszériás gyártása.

 

Kulturális Ipari Klaszter

A Dél-Dunántúli Kulturális Ipari Klaszter 2007-ben alakult, jelenleg 25 taggal rendelkezik. Menedzsment szervezete a Kulturális Innovációs Kompetencia Központ Egyesület (KIKK). A klaszter legfőbb célja, hogy a kulturális és kreatív ipar területén működő kis- és közép vállalkozások együttműködési hálózatát megteremtse, valamint a szektorok hálózatorientált fejlesztésével elősegítse egy innovatív gazdasági környezet kialakítását, a dél-dunántúli régió kohéziójának erősödését. Küldetése a klasztertagok jövedelem-termelő képességének fokozása.

A klaszter tevékenységei között szerepel a kulturális termékkínálat regionális marketingjének tervezése és szervezése, a kulturális háttér tevékenységek kidolgozása, vállalkozások inkubálása, képzési rendszerek kialakítása, az innovatív eredmények kommunikálása, és nemzetközi kapcsolatok építése.

 

Pécsi Kesztyű Klaszter

Pécsi Kesztyű a tradíció és a jelen divat összekapcsolása, gyártása több mint 150 éves múltra tekint vissza. A Pécs és környékén élők szakmai tudása az elmúlt 100 évben oly mélyre ívódott, hogy városunkat a kesztyűgyártás fővárosának tartjuk. Napjainkban 12 kesztyűgyártó cég foglalkozik a szakmai hírnevünk öregbítésén, akiknek termékei szinte a világ minden apró szegletébe eljutnak.

 

A gyártók megfelelnek a divat hóbortos világának és kényesen ügyelnek  az  eltérő  földrészek  kulturális,  időjárásbeli  és  divatirányzat különbségeinek  figyelembe vételére.  Így rengeteg különleges kiegészítőt tudhatnak már a kínálatukban maguk mögött. A Pécsi Kesztyű Klaszterrel el szeretnénk érni a Pécsen működő manufaktúrák életben tartását, hiszen  a  város életét komolyan meghatározó iparágról beszélhetünk.

 

Zöld Energia Klaszter

A klasztert 2010-ben alapították.

A Klaszter közel harminc vállalkozása az építőiparban tevékenykedik, szolgáltatásai felölelik az épület felmérésétől kezdődően az energetikai tanácsadáson át a megtakarítási javaslat kidolgozásán keresztül a teljes körű, építészeti és gépészeti kivitelezést, karbantartást.

 

A klaszter célja az épületek energetikai racionalizálása, energia hatékonyságának növelése, ezen belül kiemelt figyelmet fordítanak a megújuló energiaforrások elterjesztésére.

 

Beszámoló a A Pécs Expóról