Üdvözöljük a

Mire lehet pályázni Pécsett a jövőben? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Mire lehet pályázni Pécsett a jövőben?

Szerző: Hamar László | 2013. november 15.

altKamaránk a Pécsi Városfejlesztési Zrt vezetőjét hívta meg arra a tájékoztatóra, melyen a kamarai együttműködést megkötött klaszterek vezetői kaptak információt arról, hogyan történik a pályáztatás a jövőben.

 

 

 

 

Dr. Merza Péter vezérigazgató foglalta össze a pályázati rendszer főbb változásait:  a Nemzeti Reform program egyik fő célkitűzése a 75 %-os foglalkoztatási ráta elérése - ez Pécsett jelenleg 50% alatti. A városfejlesztési cég fogja össze a fejlesztési terveket és ötleteket, melyekre várhatóan a GINOP és TOP programok keretében lesz pályázati lehetőség. A KEHOP program fogja tartalmazni a környezetvédelemmel és energiahatékonysággal kapcsolatos kiírásokat.

 

Újdonság, hogy megyei városként Pécs maximum 3-4 ágazatot nevesíthet, melyek együttes céljaira lehet majd pályázatot benyújtani: Pécsett a gépipar és alágazatai (ideértve az orvosi műszergyártást de a gépipari oktatást is), az energetika és környezetipar, valamint a tudásipar (történelmi örökség, egyetemi idegennyelvű képzési kapacitások fejlesztése, kreatív ipar és attrakciók, stb.) került be a fő csapásirányok közé.
 

Fontos változás, hogy a jövő évtől kezdve kiemelt célokra és funkcióra keresnek megvalósítókat, nem pedig fordÍtva. Sajnos az uniós tervezési folyamathoz képest még mindig jelentős a lemaradás a hazai rendszerben, csak hetek maradnak közép- és hosszútávú tervek véglegesítésére, hogy azok már bekerülhessenek az EU pályázati és finanszírozási folyamataiba.

 

A tájékoztató második felében a meghívott klaszterek vezetői kaptak lehetőséget az általuk legfontosabbnak ítélt kapcsolódási pontok felvázolására - ezekre azonnali választ is kaptak: illeszkednek-e a város tervekhez vagy sem.

 

A résztvevők a jövő hét során az elképzeléseket feltölthetik egy online felületre, így ezek ténylegesen is bekerülhetnek kapcsolódási pontként a városi tervek mellé.