Üdvözöljük a

Segítsenek, akkreditált klaszter tagja akarok lenni! | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Segítsenek, akkreditált klaszter tagja akarok lenni!

Szerző: Hamar László | 2016. december 14.

A fenti kérés valóban sokszor elhangzott – bizarr eset volt, amikor egy fogtechnikai vállalkozás kívánt tagja lenni egy akkreditált gépipari klaszternek. De mire föl ez a nagy érdeklődés az akkreditált klaszterekkel kapcsolatban?

Az idei pályázati dömping volt az első, amikor hat olyan pályázat jelent meg, melyeknél a támogatási kérelem értékelésekor előnyt jelent az akkreditált klaszter tagság (a pályázatok listája megtalálható itt).

 

A pályázatok termelési kapacitásbővítést, piaci megjelenés támogatását, beszállítói integrátorrá válást, innovációs voucher igénybevételét, versenyképességi és kiválósági együttműködés segítését teszik lehetővé mindazon kkv-k számára, melyek legalább egy éve igazoltan tagjai egy akkreditált klaszternek.

 

Volt olyan klasztervezető, aki az elmúlt időszakban heti rendszerességgel kapott több hívást, esetenként az ország másik felén tevékenykedő vállalkozástól, hogy tegyék lehetővé belépésüket (ti. hogy élhessenek a klaszter nyújtotta előnyökkel).

 

Az akkreditált klaszterek működésének egyik sarkköve, hogy nincs fluktuáció a tagságban. A címet két éves időszakra biztosítják azoknak a klasztereknek, melyeknek szigorú és dokumentált módon kell működniük. Így például nyolc napon belül kell jelezni az NGM illetékes osztályának, ha változás történt a klaszter tagságában. Ha egy adott időszakban a tagok több mint 50 %-a cserélődik, az az akkreditáció automatikus elvesztését is jelenti.

 

Kedves leendő (önjelölt) klasztertagok! Kéretik ellenőrizni a klasztertagságra vonatkozó kötelezettségeket, nem csak a várható előnyöket, valamint az adott klaszter tevékenységi és működési körét is.

 

A jelenleg is nyitott klaszter akkreditációs pályázatok kizárják, hogy a korábbi pályázati periódusban létrehozott, ún. „megélhetési klaszterek” (melyek többnyire a klaszter indulására felvett pénz elköltésére jöttek létre, majd meg is szűntek) akkreditálhassák magukat.

 

Kamaránk készséggel ad tájékoztatást klaszterekkel kapcsolatban is (72/507-187). A pécsi iparkamarával együttműködő klaszterek listája itt, az ország számos klaszterének innovációs portfóliója pedig itt található.

 

Jó böngészést kívánunk!