Új klaszter: sürgető feladatok

Szerző: Hamar László | 2013. december 5.

altKamaránk közreműködésével novemberben megalakult a Magyar Környezettechnológiai Gyártó és Fejlesztő Klaszter. A decemberi taggyűlést követően kedden sajtótájékoztatón került sor a nyilvánosság előtti bemutatkozásra.

A klaszter nem várta meg újabb pályázati lehetőségek rendelkezésre állását a munka elkezdéséhez, mivel a feladatok sürgetőek a város, a régió és az ország számára is: a városüzemeltetés és a környezettechnológia vezérfonalán indulva kívánják megvalósítani az együttműködést, a helyi gyártás felfuttatását és a potenciális exportpiacok feltárását egy olyan iparágban, melyben a  hazai beruházás értéke ezerötszáz milliárd forint 2000 óta. Az éves amortizációs költség és pótlási érték pedig száz milliárdos tételt jelent - a hazai beszállítók és gyártók előtt nagy lehetőség áll a fejlődésre.

 

A pécsi kamara vállalta a klaszter menedzsment feladatok ellátását, a jelenlegi baranyai és tolnai klasztertagok bíznak a pécsi egyetem műszaki karán folyó képzés mielőbbi kézzelfogható eredményeiben - erre minden okuk megvan, hiszen az egyetem is tag a klaszterben, a kar dékánja külön személyt bízott meg a klaszterrel kapcsolatos ügyek menedzselésére. A klaszter várhatóan az ország többi részéből is lehetőséget biztosít vállalkozásoknak a közös munkához történő csatlakozásra.

 

Bíztató kezdetként azt is bejelentették, hogy 2014 júniusában, a Pécs Expo társrendezvényeként sor kerül egy olyan környezettechnológiai kiállítás és szimpózium megrendezésére, melyre a legjelentősebb hazai gyártók mellett a szomszédos országok potenciális üzleti partnereit is tervezik meghívni. A szimpózium az iparág aktuális trendjeinek felvázolására és üzletember találkozóra is alkalmat biztosíthat.