Üdvözöljük a

Változások a kamarai klaszteres megállapodásokban | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Változások a kamarai klaszteres megállapodásokban

Szerző: Hamar László | 2015. január 20.

altKamaránk 2010-ben kezdte meg az együttműködést azokkal a klaszterekkel, melyek nyitottak voltak az írásban rögzített megállapodás megvalósítására. Az együttműködés során mind a klaszter, mind a kamara vállalt bizonyos feladatokat, a kölcsönös együttműködés és eredmények reményében.

 

 

 

Az elmúlt év végén megkezdődött a megállapodások eredményeinek összegzése, az évek során végzett munka értékelése. Összességében elmondható, hogy felemás eredmények születtek. A megállapodást kötött klaszterek közel fele formálisan kezelte a vállalt feladatokat – egyes klaszterek még az évenkénti tájékoztatást sem tartották fontosnak saját munkájukról – a kamara ezeket a híradásokat díjmentesen jelentette volna meg saját média felületein.

A kamara saját vállalásai közül az úgynevezett klaszter klub működtetése maradt el: negyedévente lett volna találkozó információcserére, a közös dolgok egyeztetésére. Mentségül szóljon, hogy évente egy-két alkalommal minden évben szervezett az iparkamara olyan klaszteres találkozót, ahol a klaszterek országos munkáját koordináló klaszterfejlesztési iroda munkatársai, a fejlesztési ügynökség szakértői is tájékoztatást adtak a lehetőségekről a klaszterek életét befolyásoló döntésekről és pályázatokról.

Az együttműködést kötött klaszterek mindegyik hamarosan értesítést kap, melyben az elvégzett munka alapján a kamara az alábbi lehetőségeket ajánlja fel:

 

-          a megállapodás felmondása

-          javaslat az eddigi munka javítására a közös eredmények és célok érdekében

-          újabb lehetőségek feltárása a jól működő együttműködés szélesítéséhez

 

Összességében elmondható, hogy az eddig megkötött megállapodások jó célt szolgáltak, a közös munkát viszont csak ott érdemes folytatni, ahol a munka és annak értékelése nem marad meg az asztalfiók és a jelentések szintjén.