Üdvözöljük a

25 éves fennállását ünnepelte a Habilitas Kft. | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

25 éves fennállását ünnepelte a Habilitas Kft.

Szerző: Lép Péter | 2014. október 30.
Cimkék: Komló

Fennállásának 25 éves jubileumi rendezvényét tartotta a közelmúltban az elsősorban értelmileg akadályozott, halmozottan hátrányos helyzetű munkavállalókat foglalkoztató Komló-Habilitas Kft.

 

Az 1989-ben alapított vállalat előbb a pécsi Agora részlegeként a volt bányamentő-állomáson, majd már önállósodva a Bókai bölcsőde épületében lelt otthonra Komlón. A Habilitas 25 éve hű filozófiájához: a rehabilitáltak azon hátrányos rétegének nyújtanak következetesen segítő kezet, akiket más szervezetek már nem vállalnak fel.

Az alapító Wágner László gyógypedagógus, igazgató elképzelése szerint a Habilitas az elmúlt negyedszázadban szinte kizárólag saját termékek gyártásában és értékesítésében gondolkodott. Nagyon fontosnak tartották, hogy fogyatékkal élő dolgozóik meglássák munkájuk eredményét, a végterméket, mely által hozzájárulnak a közösség értékteremtő tevékenységéhez.

Kezeik nyomán többek között kerti- és irodabútorok, fajátékok, szövőszékek, seprűk, szőnyegek, munkaruhák, mentőmellények, textiljátékok kerülhettek a hazai és külföldi (elsősorban német) piacra.

A szabadidős tevékenységek kiemelt rehabilitációs jelentőséggel bírtak a 25 év folyamán a cégnél. Külön említést érdemel focicsapatuk, mely háromszoros bajnok, a német tartományi
bajnokság második helyezettje, öt játékosuk pedig tagja lehetett Dél-Afrikában a speciális vb-nek, ahol a magyarok az ötödik helyet szerezték meg.

A jövővel kapcsolatban derűlátók a vállalatnál, bár a dotációs rendszer egyre szűkebb mozgásteret biztosít. Mint mondják, a jó minőségű termékeket szerencsére még keresik, rendelkeznek megrendelésekkel, folytatni fogják a munkát az ünneplés után is.

A születésnapi eseményen a cég egykori és jelenlegi munkatársai, hazai, támogatói vettek részt. Akik megtekintették a Habilitas Kft. 25 évét bemutató 25 perces – erre az alkalomra – készült filmet.

 
forrás: www.komloiujsag.hu