Üdvözöljük a

Bányászhagyományokat elevenítettek fel Szent Borbála napján a Márka Csillénél | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Bányászhagyományokat elevenítettek fel Szent Borbála napján a Márka Csillénél

Szerző: Lép Péter | 2013. december 6.
Cimkék: Komló

A Komlói Bányász Nyugdíjas Szakszervezet és a Komlói Vállalkozók Klubja Egyesület közös szervezésében tartottak megemlékezést Szent Borbáláról a Hotel Békesziget előterében felállított Márka Csillénél.

 

Jégl Zoltán önkormányzati képviselő, a Vállalkozói Klub Egyesület alelnöke Borbála-napi megemlékezését egy a Borbála-ághoz köthető népszokás felelevenítésével kezdte. (Ismert, hogy Magyarország több vidékén Szent Borbála napján cseresznyefaágat törnek és vízbe teszik. Ha karácsonyra kivirágzik, azt jelenti, az eljárást végző leány a következő évben megférjül.)

Kultúrtörténeti visszatekintésében rámutatott, hogy december 4-én Európa szinte valamennyi országában Szent Borbálára emlékeznek.

A szokás elterjedése és fennmaradása annak köszönhető, hogy a természettel vívott harc földrészünkön közös bányászhagyományokat és szokásokat alakított ki. Szent Borbálához szívesen folyamodtak már a középkori bányászok, akitől a hirtelen halállal és a súlyos sebesüléssel szemben reméltek védelmet. Évszázadokon át, a leszállás előtt a felolvasó teremben a kijelölt vájár így fohászkodott: „Ó, Szent Borbála! Hozzád fordulunk mindazok, kik a föld mélyébe leereszkedünk. Oltalmazz meg minket minden szerencsétlenségtől és bajtól, könyörögj érettünk és légy erős pártfogónk mindörökké, ámen.”

- Magyarországon először Selmecbányán találkozunk a Borbála tisztelettel. A második világháború óta azonban a Borbála-nap ünneplése megszakadt. Az 1980-as években Miskolcon kezdeményezték bányamérnök hallgatók a hagyomány újjáélesztését. 1993 óta a központi Borbála ünnepélyen Szent Borbála-érmet adnak át lelkiismeretes bányászati tevékenység elismerésére – fogalmazott Jégl Zoltán.

20131204_borbalanap_023

Jégl Zoltánt követően Szakács László, Baranya megye 2-es választókörzetének Baranyai Összefogás MSZP-s parlamenti képviselő-jelöltje beszélt a hallgatósághoz:

- A Borbála nap egyfajta összetartást, egyfajta összetartozást jelent, ez a mai világban azért fontos, mert ebből egyre kevesebb van. Ha valamiből kevés van, azt annál jobban meg kell becsülnünk. Nem vagyunk egyedül, számíthatunk egymásra akkor is, ha gondok vannak, akkor is ha bajok vannak, és akkor is amikor ünneplünk. Tartsuk meg hagyományainkat, hiszen kijelölnek nekünk egy utat, kijelölnek városunknak, közösségeinknek egy utat, amit együtt fogunk bejárni – mondta Szakács László, majd indítványára a jelenlévők elhelyezték az emlékezés mécseseit a Márka Csille talapzatánál.

 

forrás: www.komloiujsag.hu