Üdvözöljük a

Bővítés és fejlesztés időseknek és a falu teljes közösségének | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Bővítés és fejlesztés időseknek és a falu teljes közösségének

Szerző: Lép Péter | 2017. február 28.

ALSÓMOCSOLÁD | A környék turizmusát is erősítő szolgáltatással és az idősek életkörülményeit nagyban javító funkciókkal bővül hamarosan Alsómocsoládon az idősek otthona.

Új épületrésszel bővül hamarosan az Őszi fény Idősek Otthona, amelyet részben át is építenek egy a Norvég alapból finanszírozott, pályázaton elnyert támogatás és hazai központi költségvetési előirányzatból finanszírozott forrás segítségével.

A 400 millió forintos mintaprogram a minőségi időskorért elnevezésű projektnek egy kisebb részeként a Rákóczi u. 74. szám alatt működő otthonban beépítették a tetőteret, valamint új épületszárnyat is kialakítottak – tájékoztatott az önkormányzat. A 120 milliós fejlesztés eredményeként a több mint negyven idős embert gondozó intézményben az eddigi háromágyas szobákból csupa kétágyasba költözhetnek a lakók, a meleg vizet napkollektorok biztosítják, emellett foglalkoztatószobát is kialakítanak. Itt egyebek közt zenés foglalkozások, fény- és aromaterápia, mentálhigiénés programok támogatják az idősek testi és szellemi frissességét. Új edzőtermet is kap az otthon, itt egyebek közt ülőbiciklit, infraszaunát és masszázságyat vehetnek igénybe a lakók.

A beruházás a napokban célegyenesbe fordult, már az épület körüli közlekedési útvonalak kialakítása is zajlik. Március 7-re tervezik a műszaki átadást, a megújult otthont pedig április 22-én tervezik felavatni.

Az idősgondozási szolgáltatások szintjének emeléséhez hozzátartozik a konyha modernizálása, valamint száz adagosról háromszázasra történő kapacitásbővítése, egy ráépülő étterem nyitásával együtt. Az otthon szakács és dietetikus munkatársai helyi termékeket is felhasználva és az egészséges táplálkozás szempontjait érvényesítve vendéglátó funkcióval is megnyitják az otthont a közösség felé. A bővítés amiatt is hasznos lesz, mert a hegyháti falu nyári ökoturisztikai forgalmát segítheti. Az erdei iskolára és más környékbeli programokra érkező, jellemzően iskolás csoportoknak ezután kedvezőbb körülmények közt tudnak étkezést biztosítani.

 

Megosztják a szerzett tapasztalatokat

A 2013-ban benyújtott pályázatra alapozott mintaprogram messze nem csak építést és eszközfejlesztést tartalmaz, része az időskori közösségfejlesztés is – a cél az otthon és a község életének összekötése, az idősek visszakapcsolása a közösségbe, ennek egy eleme volt tavaly egy közös karácsonyi ünnepség. A program számos képzést és módszertani fejlesztést is tartalmaz, amelyek tapasztalatait a térségi önkormányzatok, idősotthonok mind hasznosíthatják. A képzés része az itteni ápolók tanulmányi utazása norvég intézményekbe, illetve ottani szakemberek meghívása tapasztalatcserére. A projekt honlapján, a manorquality.eu címen minden tudást megosztanak és készítenek tananyagokat is, ezzel az ország összes aprófalvas vidéke számára segítséget tudnak nyújtani a fejlesztésekben.

A mintaprogram a Norvég Felnőttoktatási Szövetség, az Alapítvány Alsómocsoládért és a Pécsi Tudományegyetem partnerségében valósul meg, szakértők és egyetemisták közreműködésével.

 

forrás: www.bama.hu