Üdvözöljük a

Dobogós Komló a megújulóenergia-felhasználásban | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Dobogós Komló a megújulóenergia-felhasználásban

Szerző: Lép Péter | 2015. február 26.
Cimkék: Komló

Harmadik helyezésért járó díjat vehetett át Komló képviselője az 5000-50.000 lakosú települések kategóriájának versenyében a „Megújuló Energiaforrások Bajnokságán”. Fotónkon a gimnázium épületének napelemrendszere látható.

 

Az Energiaklub önkormányzati konferenciáján átadott díjjal a számos közintézményben zajló helyi megújulóenergia-termelést ismerték el.

Komlón az elmúlt évtizedben végbement gazdasági szerkezetváltás kulcseleme volt a környezetbarát, megújuló energiaforrások hasznosításának és az erre épülő iparágaknak az erősítése. A város ezért a helyi politika minden szintjén prioritás biztosított ezen energiák terjedésének és alkalmazásának, legyen szó ipari beruházásokról vagy közintézmények fejlesztéséről. Milliárdos nagyságrendű magán, pályázati és városi forrást fordított Komló az elmúlt évtizedben nem csak a „zöld” energiaforrások részarányának növelésére, hanem az energiatudatosság fokozására is. A fejlesztések közé tartozott a közintézmények energetikai korszerűsítése, ami a hőszigetelés mellett többnyire modernizált fűtési rendszerek és napelemes áramfejlesztők beépítését jelentette.

Mindez ráadásul harmóniában van a mecseki térség turizmusfejlesztési stratégiájával, amelynek kulcseleme a várost övező erdők természetes szépségének megőrzése. A nem fosszilis eredetű, tiszta energiaforrások városszerte megfigyelhető terjedése kitűnően szolgálja ezeket a célokat.

A díjat több mint száz önkormányzat képviselőjének jelenlétében, egy szakmai konferencián átvevő Benke Nikolett alpolgármester elmondta, Komló európai szinten is egységes pontozási módszertannal nyerte el méretkategóriájában a harmadik helyet. – Az Energiaklub döntése nem volt véletlen, hiszen egy nagyon régóta tartó építkezés eredményét díjazták most. Az 5 és 50 ezer fős városok között elért harmadik hely lefordítva azt jelenti, hogy közel nyolcszáz település közül bizonyultunk élenjárónak. A végcélt egyelőre még így sem értük el: a jövőben további befektetések és fejlesztések várhatóak ebben a szektorban. Emellett természetesen arra is készek vagyunk, hogy módszereinket és tapasztalatainkat megosszuk más helyhatóságokkal is.

A kategória győztese egyébként Mórahalom lett, a második helyett Orosháza vihette haza. A kistelepülések között a somogyi Patca, az 50 ezer feletti nagyvárosoknál pedig Tatabánya diadalmaskodott.

 

forrás:www.komloiujsag.hu