Egyelőre biztosan megáll az M9-es

Szerző: Lép Péter | 2014. január 9.

Elképzelhető, hogy füstbe megy az M9-es autóút? Az alföldi szakaszok építése bizonytalanná vált.

A Dél-Dunántúl kelet-nyugati irányú közúti összeköttetését megteremteni hivatott M9-es gyorsforgalmi út építésének előkészületei a Szekszárd–Kaposvár közötti szakaszon továbbra is folyamatban vannak, jelenleg a környezeti hatástanulmányt készítik, a szekszárdi Duna-híd után azonban az út várhatóan még jó ideig a „semmibe” vezet. A nemzeti fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné ugyanis a közelmúltban egy képviselő kérdésére azt válaszolta az Országgyűlésben, hogy a közeli jövőben nem várható az M9-es gyorsforgalmi út Bács-Kiskun megyei szakaszának megvalósítása. A szóban forgó részek az 51–54-es számú főutakat kötnék össze, kétszer egy sávra tervezve Nemesnádudvar, Dusnok, Sükösd, Hajós településeket elkerülve. A beruházásról két éve már a kivitelezési szerződést is aláírták, a nyertes cég csődjét követően azonban az építkezés el sem kezdődött.

A szaktárca vezetőjének közlésével egybecseng a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. korábbi nyilatkozatával, mely szerint a Bács megyei szakaszok a 2021–2024-es uniós költségvetési ciklusban épülhetnek meg. A mintegy 300 kilométeres M9-es autóút nyomvonala Szombathelytől Szegedig halad, Zalaegerszeget, Nagykanizsát, Kaposvárt, Szekszárdot, Szatymazt érintve. Eddig alig húsz kilométer készült el: kész van a Kaposvárt elkerülő szakasz, valamint a szekszárdi Szent László Duna-híd.

A Szombathely–Vasvár közötti részre kiírták a közbeszerzési eljárást a környezeti hatástanulmány elkészítéséhez és a környezetvédelmi engedély megszerzésére. A Vasvár–Nagykanizsa közötti szakaszon szintén közbeszerzési eljárás van folyamatban a megvalósíthatósági tanulmány és a környezeti hatástanulmány elkészítéséhez.

 

forrás: www.bama.hu