Üdvözöljük a

Energiát termel a tavaszi szünetben a két szilvási középiskola | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Energiát termel a tavaszi szünetben a két szilvási középiskola

Szerző: Lép Péter | 2014. április 30.

Húsznál is több pályázat pozitív elbírálását várja ebben az időszakban a komlói önkormányzat, melyek segítségével turisztikai fejlesztésre, illetve további energiakorszerűsítésre is lehetőségünk nyílhat.

 

 

 

Jelenleg is húsz felett van a beadott, de még el nem bírált pályázatok száma, ami a város működésének különböző területeit, fejlesztését szolgálja – mondta Polics József polgármester megkeresésünkre. A városvezető beszélt megnyert pályázatokról is: ebből kiderült, hogy az előző időszakban elsősorban az önkormányzat cégeinek pályázatai értek el sikert.

A Komló Fűtőerőmű Zrt. és a Komló-VÍZ Kft. például szakemberképzésre nyert támogatást, ez szerződéskötési fázisban van jelenleg. Ennél talán még fontosabb, hogy a Komló-VÍZ Kft. elnyerte a KEOP épületenergetikai pályázatát. Ebből a forrásból a régi technológiával készült energiapazarló vízmű-épület felújítása valósulhat meg. A képzések és a korszerűsítések még ebben az esztendőben realizálódnak. A Komló-VÍZ Kft. esetében a pályázati forrás lehívását ugyanakkor bürokratikusan egy kissé nehezíti, hogy a cég már csak takaréklángon működik, hiszen időközben a Mohács-Víz Kft. vált tulajdonossá. Az említett három pályázat összességében 100 millió forint feletti támogatási összeget jelent a város számára.

Folytatódik Komló intézményeinek energetikai racionalizálása. Ezen a területen öt pályázat is nyert, melynek segítségével  napelemes-rendszerek telepítésére kerülhet sor az intézményekre.  A szilvási középiskola-együttes magasabb épületére telepített napelemek próbaüzeme zajlik jelenleg, melyek már – a napsütéses időszaknak köszönhetően – termelik a villamos energiát a hálózatra. Polics József polgármester arról számolt be, hogy a napokban kötötték össze a régi és az új villamos rendszert – beépítésre kerültek azok a technológiai berendezések, melyek lehetővé teszik a villamos áram oda-vissza áramlását.

Jó példa a hatékonyság megértésére a jelenleg is zajló tavaszi szünet időszaka, ekkor nincs tanítás, azaz nincs jelentős energiahasználat az épületben, tehát ilyenkor a hálózatra termel a rendszer.

Polics József szerint, ha az átlagos napsütéses órákat vesszük figyelembe, és ha a rendszer jól működik, akkor a szóban forgó középiskolák épületeiben, az elkövetkező időszakban nem szabad villamos energiára költeni. Az előzetes adatok biztatóak a megtakarítást illetően, számítások szerint a beruházás két év alatt térülhet meg.

 

forrás: www.komloiujsag.hu