Üdvözöljük a

Energiatakarékos lesz a közvilágítás Komló egészén | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Energiatakarékos lesz a közvilágítás Komló egészén

Szerző: Lép Péter | 2015. január 10.

Vissza nem térítendő támogatásként 236 millió forintot nyert Komló a városi közvilágítás korszerűsítésére. Az európai uniós pályázati forrásból származó összegből tavaszig befejeződik a régi típusú izzók energiatakarékos LED-ekre cserélésének több éves folyamata.

 

Mindössze tavaly ősszel írta ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium illetékes államtitkársága a Közvilágítás energiatakarékos átalakítása (KEOP-2014-5.5.0/K) című pályázatot, és az óév utolsó napjaiban már meg is születtek a támogató döntések. A meghirdetéskor kitűzött célok világosak és egyértelműek voltak: olyan fejlesztési tervekkel lehetett nyer-ni, amelyek a közvilágítási rendszerek hatékonyságának növekedését és energiatakarékosabb működését eredményezik.

A komlói önkormányzat közel 236 millió forintot igényelt és nyert el a rendelkezésre álló keretösszegből. Ez a vissza nem térítendő támogatás elegendő lesz a két éve megkezdett közvilágítás-modernizálási program befejezésére. A következő hónapokban ugyanis a város valamennyi még megmaradt, régi típusú lámpatestét – összesen 1357 darabot –energiatakarékos LED-ekre cserélik a szakemberek. A projekt ráadásul 100%-ban támogatott, így az önkormányzatnak az önerőt sem kell biztosítania. A kivitelező kiválasztására kiírt közbeszerzés jelenleg is zajlik, a majdani nyertesnek tavaszig kell elvégeznie a munkát.

– A régebbi lámpacserék tapasztalatai alapján jelentős anyagi megtakarítást várunk a fejlesztéstől az alacsony fogyasztású LED-eknek köszönhetően – mondta Polics József polgármester. – Így kíméljük a környezetet és további fejlesztésekre fordítható többlet-pénzhez is jutunk – tette még hozzá.

 

forrás: www.komloiujsag.hu