Üdvözöljük a

Komlói vájártanulók a bakonyoszlopi bányában | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Komlói vájártanulók a bakonyoszlopi bányában

Szerző: Lép Péter | 2015. május 12.

Leendő gyakorlati helyük, a Veszprém megyei Bakonyoszlop mélyművelésű bányájával ismerkedtek a Komlói Szakképző Iskola vájártanulói.

 

A bányairodában Fekete István ügyvezető fogadta a komlói delegációt, aki elmondta, hogy ma Magyarországon közel 500 000 tonna/év a szükséglet szénből, amit hazánk főleg importból fedez. Cégük a hazai széntermék kibányászásával, a lakossági igény kielégítésével – éppen ezt az importfüggőséget szeretné csökkenteni.Az ügyvezető előadásából kiderült, hogy az Eoszén termelési kapacitása évi 25-30 000 tonna, amit mélyműveléssel hoznak a felszínre. A keskenyhomlokú-kamrafejtéses bányászat előnye, hogy szénkészletünket „tisztán” tudják kitermelni – nem keveredik a meddő kőzettel – így minősége nem romlik a folyamat során. A kitermelt szenet telephelyükön osztályozza, és így kerül értékesítésre.

A mélyművelésű bánya bejárása előtt tanulóink biztonságtechnikai eligazítást kaptak. Az Eoszén Kft. bányája körülbelül 130 méter mélyen termel ki, ahová egy speciálisan kialakított multicarral (itt ez a népes – a szerk.) jutottak le a Komlóról érkezett vendégek.

A vájártanulókat egy robbantó mester kalauzolta a járatok között, aki folyamatosan válaszolt a felmerülő szakmai kérdésekre. A bányalátogatás közel 60 percig tartott, ezt követően a csapat visszaautózott a felszínre.Kovács Balázs igazgató és Babusa Mihály osztályfőnök a bányabejárást követően kiemelte, hogy nem betanított munkásokat, hanem olyan szakembereket kívánnak képezni a szakképző iskolában, akik a vájárképzés során tanultak segítségével meg tudják oldani az esetlegesen felmerülő problémákat munkájuk során.

Fekete István cégvezető hozzátette: fontos feladatuk van, hiszen a 90-es években végigsöpört bányabezárási hullám miatt a következő vájárgenerációnak már csak nagyon kevés lehetősége van a „nagy öregektől” első kézből elsajátítani a szakma fortélyait.

 

forrás: www.komloiujsag.hu