Közéleti Klub: minden földi jó (a komlói komposztról)

Szerző: Lép Péter | 2017. március 10.
Cimkék: Komló

Igazi komlói különlegességet mutatott be a Komlói Városgazdálkodási Zrt. a legutóbbi Közéleti Klub vendégeinek. Majdhogy egyedülálló terméket, hiszen az országban mindössze három helyen gyártanak hasonlót. De mi is ez?

 

 Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület Közéleti Klubja eddigi legfiatalabb vendégét köszönthette Sáry András, az Interpeat Kft. kereskedelmi igazgatója személyében. Sáry András cége – együttműködve a Komlói Városgazdálkodás szakembereivel – a Sáry Lajos által megálmodott komlói komposzt előállításához nyújt segítséget.

A néhai Sáry Lajos agrokémikus, biotechnológus (Sáry András édesapja – a szerk.) a 80-as években már előre látta, hogy a gyorsuló világnak szüksége lesz a biotechnológiára. A fokozódó mennyiségben keletkező szerves hulladék kezelése, környezetkímélő felhasználása, vagy éppen tárolása megoldandó feladat hazánkban és Európában egyaránt. A Sáry család megoldást talált a kihívásra: biológiailag lebomló hulladékokból kereskedelmi forgalmazásra alkalmas, a műtrágyafüggőséget enyhítő komposzt előállítását valósította meg.

Úgy látták, ezzel két legyet üthetnek egy csapásra: egyrészt a hulladékkezelők egy NÉBIH-engedéllyel rendelkező termék gyártásával új lehetőséghez jutnak, másrészt a gazdák jelentős összegeket spórolhatnak.

De mi is ez? A komlói komposztot NÉBIH-engedéllyel rendelkező magyar termék. Térfogatarányát tekintve 50% zöldhulladékból, 30% préselt szennyvíziszapból, 15% fahamuból és 5% Biomass Kappa oltóanyagból áll, amit Sáry András cége biztosít. A kereskedelmi igazgató nyomatékosította; a NÉBIH-engedély nagyon fontos, hiszen akinek nincs, az tulajdonképpen szemetet árul.Folkner Károly, a KVG Zrt. vezetője előadásában rámutatott arra, hogy a három komlói cég – a Baranya-Víz Zrt., a Komlói Fűtőerőmű Zrt, és a Komlói Városgazdálkodási Zrt. melléktermékeként keletkezett „hulladékból” alkotják meg a talaj számára – ahogy Sáry Lajos fogalmazott – a gyógyszert.

Folkner Károly a számok nyelvén is összegezte a gyártás óta eltelt 6 évet. A komlói cégeknek az elmúlt időszakban – durva becsléssel – 30-40 millió forintot sikerült megspórolnia abból, hogy a külön-külön hulladéknak számító melléktermékből – a nem olcsó kezelés és megsemmisítés helyett -„talajgyógyszer” készült, melyből eddig cirka 12000 m3 került előállításra.Az előadások végén Szarka Elemér egyesületi elnök és Fóris Zoltán ügyvezető elnök tiszteletbeli taggá avatták Sáry András kereskedelmi igazgatót.

 

Forrás:www.komloiujsag.hu