Üdvözöljük a

Már fűthetünk az olcsó vasasi szénnel | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Már fűthetünk az olcsó vasasi szénnel

Szerző: Lép Péter | 2015. április 16.
Cimkék: Komló

Megkezdődött a kitermelt szén értékesítése a Pannon Hőerőmű Zrt. tulajdonában lévő Pécs-Vasas-i bányában. A tavaly év végén újranyitott külszíni fejtésből öt év alatt évente 15 ezer tonnányi szenet bányásznak ki, amelyet elsősorban lakossági célra értékesítenek.

Évtizedes tetszhalott állapot után támadt fel újra a mecseki szénbányászat tavaly decemberben, amikor az első, ünnepélyes csákánycsapásokkal megnyílt a Pécs-Vasason található külfejtés. Az azóta eltelt időszakban a bányavállalkozó megkezdte a széntároló készlettér kialakítását, és megteremtette az értékesítés egyéb feltételeit, így március közepén a munkagépek elkezdhették fejteni a tüzelőanyagot. Mostanra mintegy 3000 mázsányi szenet termeltek ki és halmoztak fel, amelynek a lakossági értékesítése március 23-án kezdődik meg.

„Évente 15 ezer tonnányi szén kitermelésére kaptunk engedélyt, öt éven keresztül” – mondta el Péterffy Attila, a bányavállalkozó Pannon Hőerőmű Zrt. elnök-vezérigazgatója. – „Ez a mennyiség felszínre hozható a környezet jelentős átalakítása, illetve a por- és zajterhelés növelése nélkül. A vasasi szenet döntően a helyi lakosság tüzelőanyagának szánjuk, amely mind az importszénnek, mind az egyéb, folyamatosan dráguló energiaforrásoknak valós alternatívája lehet. Ezért olyan árat határoztunk meg, amely mindenki számára megfizethető, és versenyképes a piacon megtalálható egyéb tüzelőanyagok árához képest – tette hozzá Péterffy Attila.

Első szakaszban másfél hónapig, április 30-ig lesz kapható a vasasi szén a kijelölt értékesítési helyeken, vagyis a vasasi bánya mellett, illetve Pécsett, a Megyeri úti volt TÜZÉP-telepen. Ezt követően a bányavállalkozó összegzi az értékesítés addigi tapasztalatait, és szükség esetén változtat a gyakorlaton, hogy az őszi fűtési szezon kezdetére még jobban tudjanak alkalmazkodni a vásárlók igényeihez.

A felszínre hozott, úgynevezett nyers aknaszén fűtőértéke 3000-3600 Kcal/kg, ami nagyjából fél m3 földgáznak és két kg tűzifának felel meg. Czéh-Tóth Imre, a kitermelést és az értékesítést alvállalkozóként végző Neolit Kft. ügyvezetője szerint a vasasi szén nagyon jó tüzelőanyag, csak néhány apróságra kell odafigyelni az égetésekor. „A legjobb hatásfok eléréséhez ne a szenet gyújtsuk be közvetlenül. Helyette először néhány fahasábnak gyújtsunk alá és a már izzó parázsrétegre helyezzük a szenet. Nagyon fontos a megfelelő levegőztetés, a jó huzatot biztosító, tiszta kémény. Az égés után visszamaradt, kokszosodott szenet érdemes visszatenni a kályhába, hiszen fűtőértéke magasabb az eredeti nyers szénnél” – osztott meg praktikus információkat a szakember. Hozzátéve, hogy minden vásárló kap majd egy tájékoztatót a legfontosabb tudnivalókkal, hiszen a potenciális vásárlókat jelentő környékbeli családoknál egyesek még soha nem fűtöttek a helyi szénnel.

Hol? Hogyan? Mennyiért?

Vasasi szenet jelenleg két helyen lehet vásárolni: a külfejtés mellett, a gépműhelynél kialakított depónián és Pécsett, a Megyeri út 61. szám alatti volt TÜZÉP-telepen. Az értékesítő helyek hétköznap 10-16 óra között tartanak nyitva, egyelőre április 30-ig. Fontos hangsúlyozni, hogy kizárólag lakossági felhasználókat várnak, viszonteladók nagy tételben nem vásárolhatnak.
A kitermelt nyers, fekete aknaszén alapvetően osztályozatlan, ezért nyomokban tartalmazhat más éghető (pl. fa) vagy nem éghető (meddő kőzet) anyagokat is. Az eltüzelésével kapcsolatos részletes technológiai tudnivalókról az értékesítési helyeken tudnak felvilágosítást adni.
A szén fogyasztói ára mindkét helyen azonos, a piacon kapható, azonos fűtőértékű cseh daraszénnek nagyjából a harmada. Ömlesztve akciósan 1220 Ft+ÁFÁ-ba, zsákolva-válogatva pedig 1560 Ft+ÁFÁ-ba kerül egy mázsányi fűtőanyag.

 

forrás:www.komloiujsag.hu