Üdvözöljük a

Már télire termel a gimnázium tetején a napelemrendszer | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Már télire termel a gimnázium tetején a napelemrendszer

Szerző: Lép Péter | 2014. május 23.
Cimkék: Komló

Korábban már foglalkoztunk intézményeink energiakorszerűsítési folyamatáról. Elsőként a szilvási középiskola-komplexum tetejére felszerelt napelemek műszaki átadására kerül sor. A napsütéses időszaknak köszönhetően már a hálózatra termel a rendszer.  

 

 

 

120 db, egyenként 1,7 m2-es felületű napelem került felhelyezésre a közelmúltban a gimnázium tetejére. A 30 KW-os napelemes rendszer villamos energiát termel. Felhasználói szempontból a villamos energia a kimeneti ponton, normál hálózatra kapcsolt, váltakozó feszültség formájában jelenik meg.

A szakemberek elmondták, hogy az ehhez hasonló berendezésekhez kapcsolódó tapasztalati számérték szerint 1KW-nyi panel 1100-1200 KW/h energiát tud 1 évben termelni. Ezt az energiát juttatják vissza a hálózatra. A visszatáplált energiát pedig – a villamos energia-törvény jogán – a felhasználó az év bármelyik időszakában igénybe veheti. Ezzel lehetőség van a villanyszámla csökkentésére, akár nullázására is.

A most beépített rendszer abszolút alkalmas arra, hogy a gimnázium éves szinten – elszámolás-technikailag – ne mutasson fogyasztást.

Az amerikai gyártó a napelemekre 30 év teljesítménygaranciát vállal, ami egyben azt jelenti, hogy a jelenlegi tudás szerint 30 éves üzemidővel lehet számolni ennél a rendszernél.

Polics József polgármester szerint, az átlagos napsütéses órákat figyelembe véve, a szóban forgó középiskolák épületeiben nem kell villamos energiára költeni. Az előzetes adatok biztatóak a megtakarítást illetően, számítások szerint a beruházás két év alatt térülhet meg.

Az intézmények energiakorszerűsítésének következő ütemében a Komlói Színház tetején jelennek meg napelemek.

 

forrás: www.komloiujsag.hu