Megszabadult adósságától a város

Szerző: Lép Péter | 2014. február 27.
Cimkék: Komló

A kormányzati döntésnek megfelelően az állam teljes egészében átvállalta Komló maradék adósságállományát. Az erről szóló dokumentumokat február közepén írta alá Polics József polgármester.

 

Korábban már több alkalommal foglalkoztunk a településeket érintő kormányzati adósságátvállalással. A többlépcsős konszolidációs folyamat február 14-ével ért számunkra a végéhez, mellyel Komló esetében a 2010-ig keletkezett, közel 3,5 milliárdos adósságállomány tűnt el. A döntés Komló számára azért is jelentős, mert az eltűnő adósságforintok mellett, évi mintegy 50 millió forintos kamatköltségtől szabadul meg a város.

„Ez egy olyan pillanat melyről csak álmodtunk 2010 októberében, de sokkal könnyebb így működni – nyilatkozta Polics József lapunknak, hozzátéve, hogy hosszú idő után úgy állíthatjuk össze a jövő évi költségvetést, hogy nem kell adóssággal számolnunk. Eltűnésével nő az önkormányzat mozgástere lehetőség kínálkozik arra, hogy a városban felmerülő bővítési lehetőségek megvalósuljanak.

Az állam ugyanakkor azt várja el a településektől, hogy ne lépjenek arra az útra, amelyre korábban tévedtek.  Igaz ma már eladósodni az önkormányzat önmagában nehezen tud. Hiszen hitelfelvételhez állami hozzájárulás szükséges, továbbá kell hozzá a bank és az önkormányzat. Polics József  amondó: ezentúl mindegyik szereplő nagyítóval fogja figyelni az önkormányzat lehetőségeit, kondícióit, hogy az vissza tudja fizetni a hiteleket.

 

forrás: www.komloiujsag.hu