Üdvözöljük a

Munkahely teremtéssel indult az év Komlón | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Munkahely teremtéssel indult az év Komlón

Szerző: Lép Péter | 2018. február 6.

 Két Komlóra betelepülni kívánó cég támogatásáról szavazott idei első ülésén a város képviselő-testülete. Ennek is köszönhetően mintegy harminc ember állhat tavaszig munkába a városban. A hét éve tartó komlói munkahelyteremtési programban tavaly 8 cég 28 új állást hozott létre.

 

Két új cégnevet tanulhatnak meg a komlóiak: az önkormányzat támogatásával a könnyűipari gyártással foglalkozó HAGABO Kft. és a telefonos ügyfélszolgálatot üzemeltető Anderson Group is új telephelyet nyit a városban. 

Az idei első testületi ülésen a városi képviselők összesen mintegy 3,8 millió forint munkahelyteremtési támogatást szavaztak meg a cégeknek, méghozzá bérletidíj-kedvezmény formájában. Ráadásul két, eddig üresen álló épület nyer új funkciót a cégek beköltözésének köszönhetően: egy Tompa Mihály utcai ingatlan és az Ifjúság utcai volt iskolaépület.

„Egy önkormányzat nem tud munkahelyet teremteni, csak erre ösztönözni vállalkozásokat. Az általunk létrehozott támogatási rendszer két pilléren nyugszik. Egyik eleme a konkrét pénzbeli segítség, amelynek mértéke a létrehozott új álláshelyek számától függ. Tavaly 10 millió forint állt rendelkezésre, ami szinte teljesen el is fogyott.” – mutatta be a város sikeres megoldásait Polics József polgármester. „Emellett lehetőségünk van kedvezményes ingatlanbérlési lehetőséggel, olcsó telekkel, közművesítéssel vagy más, úgymond természetbeni juttatással is támogatni a Komlóra költöző cégeket. Természetesen minden esetben konkrét és szerződésben rögzített elvárásokat fogalmazunk meg a támogatottakkal szemben” – tette még hozzá.

Az önkormányzat 2010-es hivatalba lépésekor meghirdetett program legfontosabb eredménye a kiugróan magas állástalansági mutatók csökkentése. Mindjárt az első évben két jelentős cég, a Kézmű és a Főkefe is a városban nyitott új gyáregységet. Azóta évről évre újabb vállalkozások költöznek Komlóra vagy bővítenek létszámot az önkormányzat hathatós közreműködésével. Ennek is köszönhetően az állástalanok aránya 27%-ról 7,6%-ra csökkent. A folyamat nem állt le: a tavalyi évben 8 cég és vállalkozó kapott különféle támogatást, ők összesen 28 új álláshelyet hoztak létre a városban. Az idei év még sikeresebb lehet, hiszen ez a szám márciusban már elérhető lehet.

 

forrás:www.komloiujsag.hu