Üdvözöljük a

Négy év alatt felére csökkent Komlón a munkanélküliség – az ok vitatott | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Négy év alatt felére csökkent Komlón a munkanélküliség – az ok vitatott

Szerző: Lép Péter | 2014. január 31.
KOMLÓ | 12 százalékra csökkent a munkanélküliség Komlón, négy éve duplája volt. Az adatokat azonban többféleképpen értékelik a képviselők.

A legfrissebb statisztikák szerint 12 százalékra (3110 fő) csökkent a munkanélküliségi ráta a komlói munkaügyi központ kirendeltségi területén. Az adatot a csütörtök délután megtartott képviselő-testületi ülésen mindenki másképp értékelte.

A Fidesz-frakció szerint az eredmény önmagáért beszél, hiszen 2010 januárjában még 25 százalékos volt ez az arány, amelyet mostanra sikerült ilyen nagy mértékben leszorítani. Komló vezetése mindent megtett a munkanélküliség csökkentésért, szemben a korábban hatalmon lévő ellenzékkel. Hozzátették, az eredmény még akkor is jónak számít, ha ebben a közmunkások is szerepelnek, hiszen ők is értékteremtő foglalkozást űznek, egyre magasabb fizetésért. Ráadásul, emelte ki Makra Melinda fideszes képviselő, azon túl, hogy a város megszépült, a közmunka nevelési jelleggel is bír, hiszen sokan ahhoz sem voltak hozzászokva, hogy bármiféle rendszer legyen az életükben.

Egészen más oldalról közelítette meg a dolgot az ellenzék, amely szerint ezek „csibész számok”, hiszen az elsődleges munkaerőpiacon semmilyen pozitív változás nem történt, nem lettek igazi munkahelyek. Kispál László (Polgári Kör) elmondta, az átlagosan száz fölötti dolgozói létszámot produkáló kőbányában most például mindössze 42-en vannak, de leépítésről érkeztek hírek több más helyi cégtől is.

Tasnádi László (Jobbik) is úgy vélte, a közmunka csak kényszermegoldás, és a rátát nemcsak ez javítja, hanem a nem regisztrált munkakeresők és az elvándorlók is.

Barbarics Ildikó (MSZP) pedig egyenes úgy vélte, a téli közmunkástanfolyam ablakon kidobott pénz abban a formában, ahogy most zajlik, ahol a szakmunkás vagy technikumi végzettséggel rendelkező munkavállalóknak megalázó házi feladatokat adnak.

 

forrás: www.bama.hu