Üdvözöljük a

Remélik, hogy napelemparkok építésére is lesz pályázati lehetőség | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Remélik, hogy napelemparkok építésére is lesz pályázati lehetőség

Szerző: Lép Péter | 2014. január 31.
Naperőműveket szinte lehetetlen pályázati támogatás nélkül megépíteni, sőt, még azzal együtt sem egyszerű.

A csütörtökön megtartott komlói képviselő-testületi ülésen vetődött fel a kérdés, vajon a tavaly év végén tett kormányzati bejelentés mennyiben befolyásolja a volt Kossuth- bányára tervezett napelempark megépítését. December közepén derült ki ugyanis, hogy tíz hónappal az NFÜ megújuló energiák felhasználását támogató pályázatának lezárása után módosítottak a pályázati feltételeken, így napelemfarmok építésére mégsem adnak támogatást. Vagyis ebben a ciklusban már nem épülhetnek naperőművek uniós támogatással. Pedig a hazai vállalkozások többszörös igényt nyújtottak be a 9 milliárdos keretre.

Felkerestük az érintett Sybac-Solar Hungary Kft.-t, ahol érdeklődésünkre elmondták, bár a pályázaton nem jártak sikerrel, ez nem a döntés következménye volt. A cégnél bíznak abban, hogy a következő ciklusban új pályázatokat írnak ki, amelyek segítségével megvalósulhat a komlói Kossuth-bányára és a pécsi Tüskésrétre tervezett napelempark is (ahogy Ópusztaszeren és Balástyán ez már megtörtént).

A több százmilliós, adott esetben több milliárdos szolárparkokat, naperőműveket – az eddigi tapasztalatok szerint – szinte lehetetlen pályázati támogatás nélkül megépíteni, sőt, még azzal együtt sem egyszerű, hiszen az önrészt és a fedezetet is biztosítania kell a befektetőnek. A támogatás ráadásul utólag érkezik.

Szerencsére, azért vannak pozitív példák a megyében, amelyek okot adhatnak a bizakodásra. Szigetváron például két kisebb naperőmű is épült a múlt évben (szintén központi és uniós támogatással), míg Sellyén az ország egyik legnagyobb naperőművét adták át novemberben. A 460 millió forintból épült, 0,5 megawatt teljesítményű erőmű 250 háztartás éves szükségletéhez elegendő villamos energia termelésére képes.

 

forrás: www.bama.hu