Üdvözöljük a

Sikeres szociális földprogram Komlón | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Sikeres szociális földprogram Komlón

Szerző: Lép Péter | 2015. szeptember 17.

Komló Város Önkormányzata 2011, 2012 és 2013 évben is eredményesen pályázott szociális földprogramok megvalósításának támogatására. Ennek keretében szabadföldi zöldségtermesztés, Szociális Bolt üzemeltetése zajlik a városban. 

Komló Város Önkormányzata 2011, 2012 és 2013 évben is eredményesen pályázott szociális földprogramok megvalósításának támogatására. Mindhárom projektben szabadföldi zöldségtermesztést folytatott. 2014 évben a szociális földprogramok megvalósításának támogatására kiírt pályázat keretében elnyert összegből alakította ki a Komlói Szociális Boltot és emellett a tovább folytatta Start-mezőgazdasági munkaprogram keretén belül a zöldségtermesztést, amit jelenleg is folytat.
2015 évben újabb eredményes pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílik a szociális bolt fejlesztésére, újabb eszközök beszerzésére.

A legszegényebbek munkához és stabil jövedelemhez juttatásának egyik bevált eszköze a szociális földprogram, amely Komlón is több éves hagyományra tekint vissza. 2011-ben, mintaprojektként indult el a kezdeményezés, amelyben az önkormányzat tulajdonában lévő volt mecsekjánosi kertészet földjein zöldségeket, egy használaton kívüli légoltalmi pincében pedig gombákat termesztenek a résztvevők. A város a lehetőségeihez mérten folyamatosan fejlesztette és bővítette a programot, hogy a lehető legtöbb embernek tudjon munkalehetőséget biztosítani.

A legújabb projekt idén március végén kezdődött és 2016 közepéig tart. A teljes munkaidőben, teljes bérért dolgozó közfoglalkoztatottak tucatnyi zöldségfélét termelnek, amelyeket részben a városi közétkeztetés használ fel, részben pedig a nemrég nyílt szociális boltban értékesítenek. A bolt fejlesztéséhez nemrégiben hárommillió forintnyi vissza nem térítendő támogatással az Emberi Erőforrások Minisztériuma is hozzájárul. E támogatásból kívánják finanszírozni a szociális bolt eszközbeszerzését, a szállításhoz használt jármű üzemeltetésének költségeit, adminisztrációs költségeket, csomagoló anyagok beszerzését, új raktár kialakítását és felújítását, polcrendszer kialakítását mind az új raktárban, mind a hűtőkamrában, továbbá a promóciós anyagok elkészítésének költségeit.

Polics József polgármester szerint a szociális földprogram a nemrég megnyílt tésztaüzemmel és a már régóta termelő betonelem-gyárral együtt az értékteremtő komlói közmunkaprogram sikerét bizonyítja. – A pályázati lehetőségek kihasználásának és az elnyert összegek ésszerű és célszerű befektetésének köszönhetően a városban családok százai jutnak kiszámítható jövedelemhez. Ezért az a célunk, hogy hosszú távon is fenn tudjuk tartani, sőt, ha lehet, akkor bővíteni is a közfoglalkoztatás jelenlegi szintjét.

 

forrás: www.komloiujsag.hu