Üdvözöljük a

Szakmákkal ismerkedtek a térség iskolásai – tréfásan | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szakmákkal ismerkedtek a térség iskolásai – tréfásan

Szerző: Lép Péter | 2014. november 13.

Második alkalommal szervezték meg a Szakmatúra elnevezésű szakmaismereti vetélkedőt Komlón. A Baranya megyei Kormányhivatal Komló Járási Hivatalának Járási Munkaügyi Kirendeltsége a játékos versengéssel kívánta felhívni a diákok figyelmét a tudatos pályaválasztásra.

 

A sportközpontba szervezett szakmaismereti vetélkedőn készülhettek fel a rájuk váró kihívásokra a térség pályaválasztás előtt álló általános iskolásai. Sasvári Gábor, a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja igazgatóhelyettese és a házigazda Götzerné Páva Mária, a komlói munkaügyi kirendeltség vezetője bevezető gondolatait követően a résztvevő 9 iskola – Gagarin, Kenderföld-Somág, Szilvás, Felsőszilvás, Kodály, Magyarszék, Szászvár, Pécsvárad, Sásd diákjai – változatos, többféle készség, képesség meglétét igénylő feladatokon keresztül adtak számot szakmaismereteikről.

 tanulók a feladatok között például ismert és kevésbé ismert komlói polgárokról próbálták kideríteni, hogy mely szakma képviselői. Sodortak perecet, kiflit; készítettek tortatartót, kókuszgolyót formáltak, emellett a tűzoltóruha felhúzásában is összemérték ügyességüket.
A résztvevő intézmények előzetes feladatként egy-egy szakmáról készítettek mini kiállítást. A csapatok a fodrász, a pék, a cukrász, a vadász, a tűzoltó, a rendőr, a virágkötő, a kovács és a vájár szakmák eszközeit, munkafolyamatait, termékeit mutatta a zsűrinek.

– Játékosan szerettük volna felhívni a figyelmét a pályaválasztás előtt álló diákoknak egy-egy szakma jellegzetességeire, ezzel is segítve a pályaválasztásukat – fogalmazta meg a rendezvény célját Götzerné Páva Mária, a komlói munkaügyi kirendeltség vezetője, aki kijelentette, hogy jövő évben is megrendezik a szakmaismereti vetélkedőt.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy sok esetben hasznosabb egy piacképes szakmát kitanulni, mint diplomával, regisztrált álláskeresőként az elhelyezkedés nehézségeivel szembesülni.A „Szakmatúra 2014” vetélkedő vándorserlegét idén a pécsváradi iskolások vihették haza, mindössze egy ponttal megelőzve a sásdi és kettővel a komlói Szilvási Iskola növendékeit.

 

forrás: www.komloiujsag.hu