Üdvözöljük a

Szaktudásukkal segítenék a környezetmérnökök a bányanyitást Komlón | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szaktudásukkal segítenék a környezetmérnökök a bányanyitást Komlón

Szerző: Lép Péter | 2014. május 15.
KOMLÓ | Elsőéves környezetmérnökök látogattak hétfőn Komlóra a Pécsi Tudományegyetemről, hogy Polics József polgármestertől tájékozódjanak a tervezett bányanyitással kapcsolatos feladatokról.

A PTE már korábban szakmai egyeztetésbe kezdett a Mecseki Bányászati Klaszterrel, amelynek elnöke szintén Polics József. A diákok elsőként a komlói kőbányát járták be tapasztalatszerzés céljából. A tanulmányi kirándulás előtt elhangzott, a PTE oktatói és tanulói (a dékánnal történő tárgyalások után) szívesen együttműködnek a klaszterrel, így felajánlották többek között a laborokban végezhető tesztekhez, vizsgálatokhoz is a segítségüket.Polics József a rövid tájékoztatás során kitért arra, hogy a felnőtt vájárképzésre már most túljelentkezés van, a másodképzés iránt is többen érdeklődnek, azt viszont egyelőre nem lehet megmondani, hogy a kiemelt ösztöndíjjal is támogatott nappali képzésre hány diák jelentkezik majd. Bár hivatalosan még nem jelentették be, a polgármester elárulta, a másodképzéshez önkormányzati ösztöndíjat biztosítanak. Hozzátette, a vájárszakma több szakmát foglal magába, így mindenképp jól jár, aki ezt választja.

Az utolsó most zár

A vájárképzés 20 éve szűnt meg Komlón, a mélyműveléses szénbányászat 2000-ben. A bányabezárás óta többször felvetődött egy új bánya nyitása (és új munkahelyek teremtése), átütő sikert azonban eddig se cég, se testület nem ért el. Sokan mégis bizakodnak, mondván, a mostani tervek mögött kormányzati támogatás is áll. Furcsa kontraszt, hogy Magyarország utolsó mélyművelésű szénbányája, a Márkushegyi Bányaüzem éppen idén fejezi be végleg a működését Komárom-Esztergomban. A bezárás összesen 675 dolgozót érint.

 

forrás: www.bama.hu