Üdvözöljük a

Újra vájárokat képeznének a komlói intézményben | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Újra vájárokat képeznének a komlói intézményben

Szerző: Lép Péter | 2013. november 29.
Cimkék: Komló
KOMLÓ | Komló többször tárgyalt már a vájárképzés ügyében, és így kész forgatókönyvük is van.

Péntek este az MTI közzétett egy határozatot, amelyben a kormány többek között feladatul szabta meg a nemzeti fejlesztési miniszternek, hogy készítsen előterjesztést a magyarországi bányászat fejlesztéséhez szükséges intézkedésekről, illetve szó esett egy komlói vájáriskola újraindításáról is, amiért pedig a nemzetgazdasági és az emberi erőforrások minisztere felel.

Érdeklődésünkre Polics József, Komló polgármestere elmondta, örül, hogy Komló nevesítve lett a tervekben, hiszen a város többször tárgyalt már az ügyben, és így kész forgatókönyvük is van. Az önkormányzat a kamarával közösen (és a KLIK-kel egyeztetve) készített programot, az 501. sz. szakmunkásképző pedig jelezte a kormánynál, hogy szívesen vállalná a vájárképzést.

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, a bányanyitás lehetőségének vizsgálata kapcsán merült fel a szükséges képzett munkaerő biztosításának módja is. (Az iskolák palettáján régóta nem szerepelnek a bányászati szakmák.)  Szeptemberben Hoppál Péter országgyűlési képviselő hangsúlyozta, szorgalmazni fogja a középfokú vájárképzés újraindítását a térségben, amelynek bázisa – a hagyományoknál maradva – Komló lehetne majd.

 

forrás: www.bama.hu