Üdvözöljük a

Visszatekintés a pálinkamustrára: “A pálinka az örömszerzés egy formája” | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Visszatekintés a pálinkamustrára: “A pálinka az örömszerzés egy formája”

Szerző: Lép Péter | 2015. szeptember 24.
Cimkék: Komló

A Komlói Napok és Bányásznap idején, a Testvérvárosi Napok keretében zajlott Pálinka- és Pogácsa Mustrán dr. a zsűri nevében Gyenesei István, pálinkanagymester értékelte a 90-nél is több leadott mintát. Az egykori miniszter jó tanácsokkal is ellátta a résztvevőket.

 

Tisztelet Komlónak, tisztelet a pálinkának – kezdete Gyenesei István a pálinkaminősítés tapasztalatainak közreadását a Komlón rendezett pálinkamustrán, majd sietve kijelentette: a pálinka őszinte dolog. Ha megadjuk neki azt, amit kíván a készítésnél, akkor az meghálálja azt, hogy szeretettel nyúltak hozzá. Hiszen – ahogy a mondás tartja – az asszonyon, a házon, a lovon és a pálinkán meglátszik, hogy van gazdája.

A politika és a pálinka közötti párhuzamot kifejtette: a jó politikusnak az a dolga, hogy örömet szerezzen az embereknek, a pálinka pedig nem más, mint az örömszerzés egyik formája. Nemcsak annak szerez örömet, aki kóstolja, hanem annak is, aki készíti.

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy pálinkának csak a Magyarországon termelt gyümölcsből, Magyarországon cefrézett alapanyagból, Magyarországon főzött, Magyarországon palackozott mintát nevezhetünk. Ha ebből bármelyik nem teljesül, az párlat.

A zsűri a verseny folyamán vizsgálta pálinkák tisztaságát, az ízt, a karakter, az illatot és a harmóniát. Ezekből ebből állt össze a 20 pontos értékelési rendszer.

Gyenesei István figyelmeztette a jelenlévőket, ne sok, hanem inkább jó pálinkát készítsünk. A mustrán nem díjazott minták többnyire a bennük lévő elő- illetve utópárlat miatt akadt fenn a rostán. Saját technológiája szerint a 80 fok körüli pálinkát kellő pihentetés után – ami két-három hónap is lehet – apró részletekben kell desztillált vízzel hígítani. Ebből készülhet a tiszta pálinka.

Gyenesei István zárásként elárulta, hogy a jó pálinka arról ismertetik meg, ha megisszuk, akkor belül, a szervezetünkben akkor is kisüt a nap, ha kívül tombol a vihar.

 

A zsűri döntése szerint Komló Város Legjobb Pálinkája 2015-ben Áman Mihály 2012-es Irsai Olivér pálinkája lett. A Komlói Pálinka Mustra legjobb pálinkája címet pedig Lép Péter 2015-ös meggypálinkája érdemelte ki, míg a Legjobb Testvérvárosi „Pálinka” Jürgen Schöllhammer 2011-es pálmakörtéjéhez fűződik. A legjobbnak ítélt pogácsa dr. Barbarics Ildikó nevéhez fűződik.

 

forrás: www.komloiujsag.hu