Üdvözöljük a

60 millió eurós uniós támogatás Magyarország és Horvátország együttműködéséhez | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

60 millió eurós uniós támogatás Magyarország és Horvátország együttműködéséhez

Szerző: Obradović Ena | 2015. szeptember 29.

Az Európai Bizottság elfogadta a 2014–2020 közötti időszakra vonatkozó, Magyarország és Horvátország közötti, határokon átnyúló együttműködési programot. A program 73,9 millió eurós teljes költségvetéséből – amelyből 60,8 millió eurót az Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosít – a két ország közötti gazdasági kapcsolatok erősítésére, valamint a határ menti régiók környezetének védelmére törekszik.

Corina Crețu regionális politikáért felelős biztos a következőket nyilatkozta: „Ez a program közvetlenül a magyar és horvát határ menti régiókban élők javát szolgálja majd. A mi határokon átnyúló programjaink kézzelfoghatóan bizonyítják az EU hozzáadott értékét azáltal, hogy közösségeket kovácsolnak össze és segítik őket abban, hogy együtt keressenek megoldást a közös problémákra. E határon átnyúló programnak köszönhetően a fokozottabb együttműködés számos előnnyel fog járni a magyar és horvát állampolgárok számára egyaránt, ez pedig mindenekelőtt munkaalkalmakban, gazdasági növekedésben és javuló életkörülményekben fog kifejeződni.”

 

A program a helyi kkv-kbe eszközölt beruházások révén támogatja majd a határ menti régió gazdasági fejlődését. Emellett segít fejleszteni a fenntartható idegenforgalmi tevékenységet azáltal, hogy létrehozza a kulturális és természeti erőforrások fokozottabb kiaknázásához szükséges alapvető infrastruktúrát. Az ökológiai sokféleség helyreállítása és fenntartása érdekében intézkedéseket irányoz elő a védett területek összehangoltabb és hatékonyabb irányításához.

A speciális helyi ismereteket tartalmazó tudásbázis kialakítása és egymás jobb megértése érdekében a program közös oktatási és képzési szolgáltatásokat is támogatni fog.

A program a következő négy fő területre irányul:

  • A kis- és középvállalkozások versenyképességének fokozása
  • A természeti és kulturális értékek fenntartható hasznosításának előmozdítása
  • A határokon átívelő együttműködés továbbfejlesztésének ösztönzése
  • Beruházás oktatási programokba 

A program várható eredményei a következők lesznek:

  • A program által lefedett területen emelkedik az ipari és szolgáltatási ágazatok által teremtett egy főre jutó átlagos bruttó hozzáadott érték
  • Évente 88 000-rel emelkedik a turisták által a területen eltöltött vendégéjszakák száma
  • 179-ről 192-re emelkedik a kiválasztott speciális madárvédelmi területeken az „A: kiváló megőrzés” státuszú élőhelyek száma
  • 29-ről 90-re emelkedik azon határ menti oktatási intézmények száma, amelyek közös tanfolyamokat, illetve a régióra vagy a szomszédos országra vonatkozó tartalmat ismertető tanfolyamokat kínálnak.