Üdvözöljük a

A horvát turizmus tavalyi eredményei | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A horvát turizmus tavalyi eredményei

Szerző: Weller Diána | 2017. január 17.

A Horvát Nemzeti Bank adatai szerint a horvát turisztikai szektor bevételei a 2016. július-szeptemberi (nyári) időszakban 5,459 milliárd eurót értek el, ami mintegy 9 százalékkal több, mint 2015. harmadik negyedévében. Az év első kilenc hónapja alatt a turisztikai bevétel 8,2 százalékkal több, mint az előző évi azonos időszakban.

A kilenc havi adatok szerint a külföldi turistáktól származó bevétel a 7,902 milliárd euró volt, ami 8,2 százalékkal több, mint a 2015. január-szeptemberi időszakban. A turisztikai szektor bevételei a külföldi állampolgárok költségeiből az ország kilenc havi GDP-jének 23,1 százalékát adták.

 

2016. január-szeptemberi időszakban összesen 12,8 millió külföldi turista látogatott Horvátországba, és 69,5 millió vendégéjszakát valósított meg. A 2015. évi azonos időszak adataival összehasonlítva a beutazások száma 1 millióval, azaz 8,17 százalékkal, míg a vendégéjszakák száma 6,1 millióval, azaz 9,18 százalékkal növekedett.

 

A legtöbb beutazást és vendégéjszakát a német állampolgárok valósították meg. Németországot a listán követik Szlovénia, Ausztria, Olaszország és Lengyelország. Magyarországról a fenti időszakban 471.905 turista érkezett Horvátországba, 2,5 millió vendégéjszakát töltve el.

 

Gari Capelli horvát idegenforgalmi miniszter elégedett a megvalósított eredményekkel. 2017 folyamán 800 millió értékű infrastrukturális és a turisztikai idény meghosszabbítását ösztönző befektetés megvalósítása várható, így a bevételek terén még jobb eredményekre is számítani lehet.

 

A horvát turisztikai szektor már második éve – az ország függetlensége óta - rekord idegenforgalmi bevételt valósít meg. A makrogazdasági szakemberek, azonban már több alkalommal figyelmeztettek arra a tényre, hogy a turizmus részesedése a GDP-ben túl magas, ami a nemzetgazdaság magas fokú függőségét eredményezi, a turistaidény sikerességétől. Ennek a függőségnek a további növelése számos rizikóval járhat.