Üdvözöljük a

Agrokor-válság | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Agrokor-válság

Szerző: Weller Diána | 2017. június 14.

A 60 ezer főt alkalmazó, az Európa szerte mintegy ötven különböző vállalatot működtető, 6,5 milliárd eurós (2000 milliárd forintos) forgalommal bíró horvát  cégcsoport hónapok óta küzd pénzügyi problémákkal.

2017. március 31-i adatok szerint a cégóriás összadóssága 40,409 milliárd kuna (kb. 5,39 Mrd EUR). Ez mintegy 6,7 milliárd kunával (kb. 0,89 Mrd EUR) több mint amennyit a 2016. szeptember 30-ai állás mutatott.

Április 6-án a horvát parlament is gyorsított eljárásban fogadott el jogszabályt az Agrokor megmentése érdekében. Ezt követően a kormány rendkívüli biztost nevezett ki a cégcsoport élére, hogy átszervezze a vállalatot és megmentse a csődeljárástól. Mindeközben lecserélték az Agrokor teljes vezetését.

 

Az Agrokor tulajdonában van a Belje d.d. mezőgazdasági kombinát, a Konzum horvát kiskereskedelmi áruházlánc, a Jamnica d.d., Horvátország legnagyobb ásványvíz előállító vállalata, a Sarajevski kiseljak d.d. boszniai ásványvíz gyártó vállalat, a szlovén és szerb Mercator kiskereskedelmi áruházlánc és cégcsoport, a Solana Pag d.d. pági sógyár, a Ledo horvát jégrém vállalat és egyéb más, mezőgazdasággal és élelmiszerek előállításával foglalkozó cégcsoport.

 

A Horvát Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (HANFA) meghosszabbította az Agrokor cégcsoport részeként működő 8 vállalat részvényeivel való tőzsdei kereskedés tilalmát. Annak felfüggesztésére akkor kerülhet sor, ha az említett cégek közzéteszik a 2016. évi felülvizsgált, valamint a 2017. évi első negyedévi pénzügyi jelentésüket.