Az együttműködés lehetőségéről tárgyalt a szerb és a horvát védelmi miniszter

Szerző: Obradović Ena | 2013. november 5.

A védelmi és biztonsági együttműködés lehetőségéről tárgyalt Belgrádban kedden Nebojsa Rodic szerb és Ante Kotromanovic horvát védelmi miniszter.

A szerb védelmi minisztérium közleménye szerint a két politikus értékelte a két ország közötti eddigi együttműködést. Megállapították, hogy a nemzetközi katonai műveletekben való részvételről, a fegyveres erők átalakításáról, a logisztikáról, valamint a biológiai, vegyi- és atomfegyverekkel szembeni védelemről szóló tapasztalatcsere szempontjából a legsikeresebb az együttműködés.
 A tájékoztatás szerint a találkozón elhangzott, hogy Szerbiát leginkább a katonai oktatási és egészségügyi együttműködés, a hadiipari kapcsolatok, valamint a más térségeken való közös fellépés érdekli.
 A tárcavezetők a nemzetközi műveletekben való közös fellépésről is egyeztettek. Kotromanovic megosztotta az Európai Unió közös védelem- és biztonságpolitikájával kapcsolatos horvát adminisztratív tapasztalatokat.

Kiemelték, hogy Horvátország uniós tagsága és a horvát-szerb kapcsolatok is jelentősek a régió európai jövője szempontjából.

 

 

Forrás: MTI