Az Eszéki árutőzsde megkezdte munkáját

Szerző: Obradović Ena | 2014. június 16.

Eszéken a mai napon megkezdte működését az Eszéki árutőzsde, melynek fő célja a mezőgazdasági és más termékek korszerű gazdálkodási formájának bevezetése.

Eszéken megkezdte működését az Eszéki árutőzsde, melynek fő célja a mezőgazdasági és más termékek korszerű gazdálkodási formájának bevezetése.

A tőzsde kezdeti szervezési és pénzügyi hátterét a 65 százalékkal rendelkező többségi tulajdonos Vrijednosnice Osijek biztosította,  de már a Fermopromet-tel is aláírták a szerződést, aki 25 százalékával stratégiai partnerként lép fel.

A többi tulajdonos kisrészvényes. Ők  mezőgazdasági termelők, akik nagyobb mezőgazdasági területeken legalább 200 ezer tonna gabonát termelnek évente.

A tőzsde igazgatója Dražen Majstorović. Eleinte kukorica, búza, szója, arany és ezüst szerepel az árulistán, amely az árutőzsdéről szóló törvény meghozatala után - Horvátország eddig még nem rendelkezik - biztosan bővül fog.

A tőzsde mindenképp nagyobb hozamhoz juttatja a termelőket és vevőket is, hiszen az árak az európai tőzsdékhez igazodnak. A termelők már a vetés előtt adásvételi szerződést írhatnak alá, ami által a termékek árai egy bizonyos időre garantáltak lehetnek. Ez nagyobb biztonságot és jobb tervezést eredményez.

Az árutőzsde megalapítása minden bizonnyal új alapelvekre helyezi a mezőgazdasági termelést  és a mezőgazdászokat ara ösztönzi, hogy egyre inkább vállalkozóként gondolkodjanak.

Az Eszéki árutőzsde képviselői az első napon együttműködési üzleti szerződést írtak alá az újvidéki árutőzsdével és a Jadranska banka-val.