Üdvözöljük a

Az INA megerősítette, hogy újraindítja a termelést sziszeki olajfinomítójában | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az INA megerősítette, hogy újraindítja a termelést sziszeki olajfinomítójában

Szerző: Obradović Ena | 2015. március 2.

Az INA horvát olajipari vállalat a dolgozók tanácsának ülésén megerősítette, hogy áprilisban újraindítja termelését a sziszeki finomítóban – adta hírül pénteken a horvát sajtó.

Predrag Sekulic tanácselnök a HINA-nak úgy fogalmazott: a "csatát megnyerték", de nem tudják mi lesz később, miután újra kimerülnek a vállalat olajtartalékai.
Hozzátette: a szakszervezet kész arra, hogy a sziszeki finomító bezárása ellen további akciókat szervezzen.Az ülés után az olajipari dolgozók szakszervezete is nyilatkozatot adott ki, amely szerint az egyetlen elfogadható megoldás, ha a sziszeki és a fiumei finomító is fennmarad.
Az érdekvédelmi szervezet a kormány egyértelmű álláspontjára is kíváncsi. Az átpolitizált nyilatkozatok, mind a „megteszünk mindent, hogy megvédjük a nemzeti érdekeket”, nem elég - közölték.
Nagyon fontos tudni, milyen konkrét intézkedéseket hoz a kormány a dolgozók munkahelyeinek megvédésére, és hogy mi van a beruházásokat ösztönző körülmények megteremtésével, amelyet a kormánynak kellene biztosítania – állt a közleményben.
Emlékeztetnek rá, hogy annak ellenére, hogy az INA-tól megvonták a kutatási jogokat és emiatt nem tudta elkezdeni a munkát a koncessziós területeken, a vállalatnak 16 év után mégis sikerült öt százalékkal növelnie termelését.

 

Az INA menedzsmentje a dogozók tanácsának ülésén ismertette a vállalat 2014-es eredményeit és a 2015-ös évre vonatkozó üzleti terveit – közölte a cég az MTI-vel.
A közleményben hangsúlyozták, hogy az INA a kutatás és a termelés terén továbbra is az olajtartalékok növelését tartja szem előtt a már meglévő szárazföldi és tengeralatti projekteknél, de további projektek bevezetését is tervezi, nagyobb hangsúlyt fektetve a nemzetközi lehetőségekre.
Kifejtik: a finomítói üzletágat illetően az INA meg akarja tartani piaci részesedését a hazai, de a kulcsfontosságú exportpiacokon is.
Hozzátették: a vállalat keresi azokat a lehetőségeket, amelyek a legtöbb hasznot hozzák az INA-nak termékei forgalmazásánál.


A közleményben kiemelték, hogy a vállalat létrehozott egy szervezeti egységet a nehéz maradékok feldolgozására alkalmas technológiát telepítő befektetésének előkészítő munkálataira a fiumei finomítóban, a beruházásra mintegy 400 millió dollárt fordítanak.
Az INA a sziszeki finomítóban ideiglenesen január 14-én állította le a munkákat, akkor ezt azzal indokolta, hogy a szokásos eljárásról van szó, és már évek óta szünetel a termelés arra az időre, amíg a tárolókban nem gyűlik össze elegendő hazai nyersolaj az újrainduláshoz.