Boszniában a helyzet nem csillapodik

Szerző: Obradović Ena | 2014. február 14.

Múlt hét szerda óta zajlanak a megmozdulások az országban. A délszláv háború vége óta nem volt ilyen súlyos válság Boszniában.

A gyárbezárások miatt Tuzlában kezdődő tiltakozások hétvégére átterjedtek Szarajevóra, Mostarra és Zenicára is. Hétfőig több százan sérültek meg, kormányzati épületek állnak lángban. 

A tüntetők követelik a minimális nyugdíj megemelését, az ország eladósodottságának, a kommunális szolgáltatások drágításának megállítását.

 

A megmozdulások hatására a 10 kantonból álló ország több kanton vezetője, minisztere is lemondott. Bakir Izetbegovic, a bosznia-hercegovinai elnökség tagja szerint megoldás lehet egy előrehozott választás. Szintén felmerült az EUFOR-csapatok megerősítése az országban.

 

A Külügyminisztérium az erőszakossá vált tüntetések miatt óvatosságra inti a Bosznia-Hercegovinába utazókat és az ott tartózkodó magyarokat.A szarajevói magyar nagykövetség nem tud sem magyar, sem más állampolgárságú külföldi sebesültről.A konzuli szolgálat azt javasolja, hogy a magyarok Bosznia-Hercegovinába történő utazásuk előtt tájékozódjanak az aktuális helyzetről a magyar nagykövetségen, és kerüljék el a demonstrációk által érintett településrészeket.

 

 

Forrás: turizmusonline.hu