Üdvözöljük a

Határmenti kamarai találkozó | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Határmenti kamarai találkozó

Szerző: Weller Diána | 2017. november 22.

Magyarország Eszéki Főkonzulátusa a magyar-horvát gazdasági kapcsolatok előremozdítása céljából találkozót szervezett a határmenti kamarák részére. A találkozón a vukovári, eszéki, verőcei, somogyi és baranyai kamarák képviselőin túl részt vett a Baranya Megyei Önkormányzat is.

De Blasio Antonio főkonzul megnyitó beszédében kifejtette, hogy a két ország, illetve a határ két oldalán elterülő régiók között aktív kapcsolat áll fenn, a határon átnyúló együttműködést célzó programok miatt is. Ezek főként az együttműködés feltételrendszerének javítására, információ cserére vonatkoznak. Hogy még jobban elmélyüljenek, vállalkozói szinten is megerősödjenek a kapcsolatok, könnyebben átjárható határokra és Horvátország schengeni csatlakozására is szükség van.

 

Erre reagálva Nagy Csaba elnök megjegyezte, hogy a közlejövőben közel 40 milliárd forintot fog Baranya elkölteni gazdaságfejlesztésre. Ennek terveik között szerepel három új határátkelő megnyitása. 2018-ban várhatóan folytatják az M6-os autópálya építését Eszék irányába, illetve 2020-ra tervezik a Barcs-Zágráb gyorsforgalmi út építését. Az úthálózat kérdése a találkozón többször is felmerült. Ezzel kapcsolatban további tervekről is tett említést a megyei elnök, többek között Pécs – Szentlőrinc – Barcs útvonalról, Szigetvár – Kaposvár útvonalról.

 

A továbbiakban a résztvevők beszámoltak a fennálló magyar – horvát kapcsolataikról, közös projektekről, üzleti sikerekről, beazonosították az akadályozó tényezőket.

 

Valamennyi régió hasonló gondokkal küzd: elvándorlás, a népesség elöregedése, szakképzett munkaerő hiánya, gazdasági elmaradottság, melyek megoldásához külső, kormányzati segítséget is várnak. A nehézségek ellenére akadnak jó példák, sikerek is. A sikeresen működő vállalkozások klaszterekbe tömörülnek, hogy még hatékonyabban tudjanak dolgozni, külföldi klaszterekkel együttműködni. Ahogy például az eszéki és bajai mézklaszterek teszik. De a tudományos együttműködés, közös magyar-horvát projektekre is van példa a két ország egyetemei között.

 

További lehetséges közös pontokként merült fel a fatermelés és feldolgozás, a turizmus, hulladék-feldolgozás és az élelmiszeripar.

 

Sokszínű a kamarák nemzetközi pályázati aktivitása is, a jelenleg futó INTERREG programban valamennyien részt vesznek.  A témakörök az ökoturizmustól az energia-hatékonyságon át a duális képzésig sok területet felölelnek.