Üdvözöljük a

Horvát gazdasági hírek | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Horvát gazdasági hírek

Szerző: Weller Diána | 2017. október 11.

A horvát turizmus továbbra is „csúcsokat” dönt. Az elektronikus vendégregisztráló rendszer adatai szerint a 2017. január-augusztusi időszakban a külföldi turisták 13,3 millió beutazást és 75,1 millió vendégéjszakát valósítottak meg, ami 14 illetve 13 százalékos növekedést jelent a 2016. évi azonos időszakkal összehasonlítva. A legtöbb vendégéjszakát a német turisták valósították meg, utánuk következnek a szlovének, az osztrákok, a lengyelek és az olaszok.

Tovább bővült a horvát külkereskedelem

A horvát Állami Statisztikai Hivatal (DZS) adatai szerint a külfölddel lebonyolított áruforgalom értéke tovább bővült. A 2017. január-júniusi időszakban megvalósított export értéke elérte a 6,69 milliárd eurót, ami 16,1 százalékkal több, mint az előző évi azonos időszakban. Ugyanabban az időszakban az importált áruk értéke 10,805 milliárd euró volt, azaz 12,7 százalékkal haladta meg a 2016. év I. félévének importját.              

 

Növekszik a külföldi befektetők bizalma a horvát államkötvényekbe

A luxemburgi tőzsde jelentése szerint a 2017 márciusában kiadott 1,25 milliárd euró összértékű és 3 százalékos éves hozamú horvát államkötvény értéke elérte a névleges értékének 105 százalékát. A államkötvény iránti érdeklődést a kedvező hozam és a javuló makrogazdasági mutatók miatti csökkenő kockázat serkentette.                                                                         

 

Az Agrokor garanciaként zálogba helyezte az összes még nem terhelt ingatlant

Az Agrokor cégcsoport 6 tagvállalata – Jamnica, Ledo, Belje, Zvijezda, PIK Vinkovci és Vupik – a júniusban jóváhagyott 480 millió euró összegű ún. roll-up hitel visszafizetésének biztosítékaként zálogba helyezte valamennyi – zálogjoggal még nem terhelt – ingatlanát.

 

A Viadukt építőipari vállalat ellen csődeljárást indítanak

A Zágrábi Cégbíróság szeptember 26-án arról határozott, hogy a hét végéig formálisan is elindítja a csődeljárást a zágrábi Viadukt építőipari vállalat felett és csődbiztost nevez ki az élére, mivel két hónappal ezelőtt a vállalat összes adóssága elérte a 150 M HRK-t (kb. 20 M EUR).