Üdvözöljük a

Horvát-magyar együttműködés az ökoturizmusért | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Horvát-magyar együttműködés az ökoturizmusért

Szerző: Obradović Ena | 2014. december 13.

Ökoturisztikai fejlesztéseket hajtott végre a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága horvátországi partnerek bevonásával az országhatárokon átívelő IPA-projekt keretében. A „Két folyó és egy hegy – új ökoturisztikai termékek a Dráva mentén, valamint a Papuk-hegységben” nevet viselő projekt november végén zárul, az eredmények ismertetésére Pécsett került sor.

Buchert Eszter, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatóhelyettese elmondta, a novemberben véget érő projekt elsődleges célja a nemzeti park ökoturisztikai kínálatának bővítése volt. A fejlesztéseket a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a horvátországi Zeleni Osijek civil szervezettel, valamint a Papuk Natúrparkkal együttműködve valósította meg, több mint egy millió euró értékben, ebből a magyarországi területeken 345.553 euró értékű beruházás valósult meg.

Szólt arról is, hogy ennek keretében egyebek mellett Vízváron környezeti nevelési foglalkozásoknak otthont adó oktatóközpont létesült, az ott korábban meglévő épület átalakítását, felújítását követően. Emellett többek között távcsöveket, lessátort vásároltak az újonnan induló madarász és fotós programokhoz.

 

A drávaszentesi Dráva Kapu Bemutatóközpontban az idegenforgalom fellendítéséhez kapcsolódó fejlesztésekre került sor. Egyebek mellett játszótér létesült, ami jó hatással volt a turizmusra is, sok kisgyerekes család a környékbeli településekről rendszeresen felkeresi.

Kitért arra is, a kölkedi Fehér Gólya Múzeum mellett padokat, asztalokat helyeztek ki. Béda-Karapancsán a Boki-Duna halászati bemutatóhelyet pedig komplett attrakcióvá fejlesztették azáltal, hogy kibővült a tradicionális halászati eszközöket és módszereket bemutató kiállítással.

Hangsúlyozta a Dráva-menti ökoturisztikai fejlesztések érintik a kerékpáros és vízi turizmust is. Ennek részeként megújult a szentborbási Oktatási Központ melléképülete, ami vízitúrázók kényelmét szolgálja. Emellett padokat, asztalokat helyeztek ki, esővédőket építettek a drávai vízi-túra útvonala mentén található táborhelyeken. Túrakenukat, kerékpárokat, valamint a szállításukra mikrobuszt és utánfutót szereztek be.

 

 

Extrémpark és akadálymentesítés

 

A záró konferencián részt vettek a horvát partnerek képviselői is. A Zeleni Osijek Természet- és Környezetvédelmi Egyesület munkatársa többek között elmondta, az uniós támogatás felhasználásával ökocentrumot hoznak létre, extrémparkot létesítenek, s teljesen akadálymentesítik a védett területeket, alkalmassá teszik arra, hogy a mozgássérültek, a kerekesszékkel közlekedők mellett a gyengénlátók és a vakok is biztonságosan látogathassák azokat. Kitért arra is, hogy céljaik között szerepel a többi védett területen működő szervezetekkel, településekkel közösen több napos ökoturisztikai programok szervezése.

 

Mindehhez a Papuk Naturpark képviselője hozzátette, hogy a Papuk hegységben 104 kilométer hosszan jelzett kerékpárút található, illetve Orahovica és Jankovac között a kijelölt, 33 kilométer hosszú túraútvonalat lóval bejárók részére két pihenőhelyet hoztak létre, valamint egyet kimondottan a bakancsos turistáknak, amelyben rossz idő esetén fűteni is lehet. Emellett a Papukon a túraútvonalak mentén 90 kilométer hosszan jelzőtáblákat helyeztek ki. A Jankovac Parkerdőben oszlopok segítik a látássérültek tájékozódását, de a tervek között szerepel, hogy Braille-írással is kikerülnek majd ismertető és útbaigazító táblák.

 

A projekt keretében megvalósuló fejlesztéseket és a kibővülő kínálatot mutatják be a kétnyelvű – magyar-horvát – nyomtatott anyagok, amelyek segítségével mindkét ország turistái könnyebben tájékozódhatnak majd az érintett területeken. A színes prospektusok eljutnak az utazási irodákhoz, turisztikai szolgáltatókhoz, médiához, valamint a helyi vendéglátókhoz, természetvédelmi hatóságokhoz, az üzleti szektor szereplőihez is.