Üdvözöljük a

Horvátország: Az első 450 hektár szántóföld készen áll a bérbeadásra | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Horvátország: Az első 450 hektár szántóföld készen áll a bérbeadásra

Szerző: Obradović Ena | 2013. október 31.

Horvátországban már csak kivételes, a törvényben előírt esetekben engedélyezik az állami földek megvásárlását.

Ez év áprilisában hatályba lépett új mezőgazdasági földekről szóló törvény értelmében a szántóföldeket 50 évre lehet bérbe venni. A járási önkormányzatok a bérbevételi igények függvényében kérelmezik a Mezőgazdasági Földhivataltól az egyes területek bérbeadási folyamatának elindítását. Az érdekelt termelők illetve potenciális bérlők a Mezőgazdasági Földhivatal által kiírt pályázati felhívásokra közvetlenül jelentkezhetnek.

 

Eszék-Baranya megyében több, mint hatvan 450 ha területre vonatkozó kérvény került nyilvántartásba. A Mezőgazdasági Földhivatal nyilatkozata szerint a kérelmek többségét már feldolgozták. A hivatal összesen 522 504 ha szántófölddel rendelkezik, ebből  129 331,84 ha Eszék-Baranya megyében.

Az állami földek megvásárlása csak abban az esetben lehetséges, ha a kévényezőnek közvetlenül az adott, állami tulajdonban lévő parcella mellett van tulajdonában legalább 1 hektárnyi szántóföld, vagy abban az esetben, ha az állami tulajdban lévő parcella kizárólag a kérvényező szántóföldjén keresztül közelíthető meg.

 

 

 

Forrás: KRÜH Zrt.