Üdvözöljük a

Nagyívű fejlesztések várhatók Vir szigeten | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Nagyívű fejlesztések várhatók Vir szigeten

Szerző: Obradović Ena | 2014. március 27.

A Budapesttől körülbelül 6 órányi autóútra található horvátországi Vir szigeten számos turisztikai projekt vette kezdetét. A Vir Turizam Utazás kiállításon tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a horvát sziget a magyar turisták elsőszámú célpontja, 14.000 magyar vendég mintegy 100.000 vendégéjszakát tölt el itt évente, ráadásul számos nyaralóház magyar tulajdonban van a szigeten.

A sajtótájékoztatón beszámoltak az újításokról is: elsősorban a sport- és szabadidős kínálat fejlesztésére helyezik a hangsúlyt, beleértve ebbe a strandok korszerűsítését is. Vir sziget 32 kilométernyi partszakasszal rendelkezik, ebből 12 alkalmas strandolásra. Az elkövetkező öt évben 35 millió eurót kívánnak befektetni a turisztikai tartalmú fejlesztésekbe. A Vir Turizam igazgatója, Zdenko Mičić elmondta, hogy az elmúlt két évben már megkezdték a sportszolgáltatások és a strandok fejlesztését, és ezt a továbbiakban is folytatják, hogy a szigetből – ahol holtszezonban 3000, főszezonban több mint 50.000 turista van – egy vonzó desztináció váljon.

Az igazgató úr hozzátette, hogy ezen túlmenően be akarják mutatni az utazóknak a sziget másik arcát, az érintetlen természetet, hiszen Virnek csupán 15%-a beépített, a többi gyönyörű természeti környezet.
Zdenko Mičić azt is hozzátette, hogy a sziget elhelyezkedése nagyon kedvező: Európa szívében van, a legfontosabb küldőországok fővárosaiból 3-6 óra alatt el lehet ide jutni autóval, illetve a kulturális és természeti látványosságokhoz is közel van: Zadar például alig 20 kilométerre található, de közel van Krka és a Plitvicei tavak is.
Maga a sziget is számos érdekességet és programot kínál: sportrendezvények, animációk, koncertek, színházi előadások, karneválok kapnak itt helyet. A Vir-i nyár elnevezésű rendezvény június elejétől szeptember közepéig tart, ennek folyamán pedig Vir településsel és a Vir Idegenforgalmi Hivatallal közösen számos programot szerveznek, amelyek között a gyerekek, a fiatalok és a felnőttek is megtalálják a nekik tetsző eseményeket.

A Vir Turizam felfigyelt arra, hogy az európai városokban egyre népszerűbb a biciklivel való közlekedés, ezért az elmúlt időszakban 5 millió eurót fektetett be a kerékpáros turizmus fellendítését megcélzó fejlesztésekbe. A sziget idei újdonsága pedig a vitrolásiskola, melynek keretében május 1-jén megrendezik az első vitorlásversenyt is.


Zdenko Mičić elmondta, hogy a sziget egyik legjelentősebb projektje jelenleg a Srpljica idegenforgalmi zóna kialakítása egy körülbelül 60 hektáros területen, ahol Vir település és a Vir Turizam egyelőre partnereket keres a projekt megvalósításához, amelynek három lépcsőfoka lesz: egy 6000 főt befogad kempinget terveznek építeni, majd a partövezetet fejlesztenék, illeve egy vitorláskikötőt is létrehoznának a szigeten.

 

 

Forrás: Turizmusonline.hu