Üdvözöljük a

Nyílt kozultáció az érdeklődők számára Horvátország 2014-2020-as ipari stratégiájáról | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Nyílt kozultáció az érdeklődők számára Horvátország 2014-2020-as ipari stratégiájáról

Szerző: Obradović Ena | 2014. február 18.

A horvát Gazdasági Minisztérium bemutatta a 2014 és 2020 közötti időszakra tervezett ipari stratégiáját. A stratégia magában foglalja a feldolgozóipart, az építészetet és a információs-kommunikációs szektort is.

A stratégia elemző része kimutatja, hogy a horvát ipar kulcsproblémái az intézményi környezet, az eredménytelen közszféra, a jogi bizonytalanság, a korrupció, a magas és bonyolult adóterhelés, az adminisztrációs folyamat és az értelmezhetetlen előírások. De persze az alacsony számú belföldi befektetés, a magasan képzett munkaerő kisszámú alkalmazása, valamint a kevés befektetés a kutatásba és fejlesztésbe is csak tetézi ezt a problémát. Az ipar helyzetét pedig tovább nehezíti a munka alacsony produktivitása, a piacok megnehezített tőkehozzáférése és a tőke magas ára, az alacsony szintű technológiai felszereltség, valamint az oktatási rendszer és az ipari igények közötti eltérés is.
A stratégiában benne vannak a profitabilitás, az exportálási orientáció és az altevékenységek kritériumai által meghatározott fő ipari tevékenységek is, amelyek a legmagasabb fejlődési és alkalmazási tulajdonsággal rendelkeznek. Ezek pedig a gyógyszeripari termékek és készítmények, a számítógépek, elektronikai és optikai termékek gyártása, a kész fémtermékek gyártása, a számítógépes programozás, tanácsadás és kapcsolódó tevékenységek (ICT), az elektronikus felszerelések gyártása, valamint a gépek és berendezések gyártása.
A stratégia által meghatározott célok az ipari termelés térfogatának növelése 2,85% éves átlagküszöbbel, 85 619 új munkahely teremtése 2020-ig, amelyből 30%-ot magasan képzett munkavállalók foglalnak el, a munkaerő produktivitásának növelése 68,9%-ra a tervezett időszakban, valamint az export 30%-ra való növelése. A tervezett időszak alatt az export struktúrája is változni fog a nagyértékű kiviteli termékek javára.

A legfőbb cél a stratégiai tevékenységek azonosításának repozicionálása a globális értéklánc mentén, a további értékteremtő tevékenységek feljődése alapján.

Az ipari stratégia négy kulcsfontosságú tevékenységet határoz meg: egy stabil befektetési környezet létrehozása, az ipar és az oktatási rendszer együttműködésének elősegítése, a közszféra és az adminisztráció átalakítása, illetve a piaci tőke fejlesztése. Minden prioritást élvező terület mellett konkrét intézkedések és a végrehajtási feltételek is meghatározásra kerültek, amelyek szükségesek a célok megvalósításához.

A horvát Gazdasági Minisztérium weboldalán történő megjelenéssel elindult a nyilvános vita és egyúttal felkérnek minden érdekeltet, hogy javaslataival, kritikáival segítse egy minőségi stratégia kialakítását. A minisztérium számos műhelyet fog szervezni az érdeklődő szakemberek és szakcsoportok számára, hogy minél szélesebb körű konszenzus szülessen a stratégia általi célok és intézkedések kérdésében.

 

 

Forrás: KRÜH Zrt.