Örvendetesen erősödő vállalkozói sikerek a határ mentén

Szerző: Obradović Ena | 2013. november 22.

Az év vége közeledtével sem hagyott alább a kamara által működtetett Magyar–Horvát Tagozat lendülete, mely tavalyi alakulása óta számos magyar vállalkozásnak volt sikeres partnere a horvátországi terjeszkedésben.

Eddigi bő egyéves tevékenysége alatt a tagozat a legnagyobb horvát vásárokon és üzletember-találkozókon való részvételen kívül számos konferenciát és gazdasági–információs napot is szervezett, ezáltal is segítve a horvát piac iránt érdeklődőket.

– Horvátország EU-s csatlakozásával kétségtelenül egyszerűsödött a két ország közti gazdasági áramlás, számos bürokratikus akadály hárult el, amely eddig némileg nehezítette a munkánkat – mondta el Obradović Ena, a Magyar–Horvát Tagozat titkára. Az ország legnagyobb létszámú tagozataként működünk Pécsen, és különösen büszke vagyok arra, hogy nem csak sok tagunk van, hanem valamennyien aktívan részt is vesznek a tagozat életében – folytatta az operatív vezető.

A jelenleg folyamatban lévő legnagyobb projektjeik közül kiemelendő az IT Services Hungary pécsi székhelyével való együttműködés, amelynek során a térség gazdaságilag nagyon fontos kérdése, a munkahelyteremtés a fő cél. Az IT Services Hungary tervezi, hogy Pécsett bővíti a telephelyét, nagyobb, kb. 800 fő elhelyezésére alkalmas irodaépületet vesz igénybe. Jelenleg feltérképezik a lehetőségeket az új iroda kialakítása és a további munkaerő-toborzás kapcsán, melyben a kamara Magyar–Horvát Tagozata is segít.

Várakozáson felüli sikereket hozott a Kreatív Ipari Klaszterrel együtt szervezett horvátországi kreatívipari üzletember- találkozó is, mely során a szektor kiváló magyar és horvát képviselői találkoztak, hogy egy közös, egységes, nemzetközi fellépésről tárgyaljanak. Két megállapodást a helyszínen aláírtak, további négyet a közeljövőben írnak alá a felek. Ezek között van konkrét gazdasági jellegű, technológia átadásáról szóló és közös projektpartnerségi szerződés is.
A nemzetközi partnerségi szerződések tekintetében meg kell még említeni a Ferling Webline Kft.-t is, mely a Magyar–Horvát Tagozattal való együttműködés keretei között talált kaput Horvátország felé, és ez a kapcsolat a 4 éve alakult dinamikus vállalkozás előtt gyorsan meg is nyitotta a határon túli terjeszkedés lehetőségét. Az egyedi webes fejlesztésekkel foglalkozó pécsi vállalkozás a tagozat segítségével 2013-ban, első nemzetközi tagként csatlakozni tudott a horvát MIT (Međimurje IT Cluster) informatikai klaszterhez.

– A trendek felismerése az, ami időtállóvá teheti a programozói megoldásokat – emelte ki Ferling Dávid, a cég ügyvezetője. A világmárkák számára készített és közösségi oldalakon futó számos népszerű applikációjuk figyelemre számíthat idehaza és a környező országokban is – ez utóbbi miatt döntöttek úgy a Magyar–Horvát Tagozat megalakulásakor, hogy az elsők közt nyújtják be felvételi kérelmüket és a másfél éve tartó kapcsolat azóta is eredményes mindkét fél számára.