Partnerkeresés és kamarai találkozók balkáni rendezvényeken

Szerző: Weller Diána | 2018. május 17.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar – Horvát Tagozatának képviselői múlt pénteken a Tesanjban (Bosznia Hercegovina) szervezett Nemzetközi Gazdasági Kiállításon, szerdán pedig az újvidéki AgroFair Nemzetközi Agrár Kiállításon vettek részt és folytattak tárgyalásokat.

A pénteki tesanji kiállításon Rabb Szabolcs, a kamara titkára megbeszélést folytatott a Mirsad Jasarspahic úrral, a Bosznia Hercegovina Föderációs Kamara elnökével valamint Horváth Dominikával, Magyarország szarajevói külgazdasági attaséjával. A régiók közötti gazdasági kapcsolatok kiépítésére a baranyai vállalkozóknak egy augusztus végi boszniai üzletember-találkozón lesz lehetőségük. Ehhez várjuk olyan cégek, vállalkozások jelentkezését, amelyek Bosznia-Hercegovina iránt érdeklődnek akár üzleti ajánlatokkal, akár igényekkel.

A 2019-es tesanji kiállításra is meghívást kaptak a baranyai cégek, melynek feltételeiről is tájékoztatást nyújtunk.

 

Több mint 50 ország 1500 kiállítója mutatkozik be Délkelet Európa legnagyobb mezőgazdasági kiállításán, az újvidéki Agro Fair-en, köztük számos magyar cég is. A rendezvényen a mezőgazdaság szakterületének újdonságai láthatók: a legújabb mezőgépek, élelmiszer, ital, élelmiszer-ipari berendezések, biotermékek, és minden olyan szolgáltatás, amely a mezőgazdasági termelést érinti.

 

A kiállítás megtekintése mellett Dr. Síkfői Tamás a kamara elnöke és Liszácz Mihály a Magyar – Horvát tagozat elnöke a Vajdasági Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, Bosko Vucurevic-csel találkozott, amelyen szintén szóbeli megállapodás született arról, hogy a vajdasági és baranyai cégek számára egy üzletember-találkozóval egybekötött tanulmányutat szervez a két kamara elsősorban élelmiszer-feldolgozó szektorban dolgozó vállalkozások számára.

 

A találkozókon a kamarai vezetők meghívták a boszniai és szerb vállalkozásokat az októberi pécsi Open4Business2018 rendezvényre.

 

A kiutazások és a találkozók összhangban állnak a környező délszláv országokkal való kapcsolatok elmélyítését célzó törekvésekkel, melyeket mind Kamara mind a Tagozat megfogalmazott.