Piacra lépés Horvátországban, most egyszerűbben, mint valaha – közgyűlést tartott a Magyar – Horvát tagozat

Szerző: Weller Diána | 2017. február 14.

Február 10-én, pénteken tartotta idei első közgyűlését a Magyar – Horvát Tagozat. Liszácz Mihály elnök köszöntőjét követően öt napirendi pontot tárgyaltak meg.

A tavalyi évet értékelte a Tagozat elnöke. Legfontosabb horvát vonatkozású események (tagozati ülés, Open4Business üzletember-találkozó 15 horvát vállalkozás részvételével, Magyar-Horvát Együttműködésről szóló pályázati fórum) mellett a Tagozat új titkárának, Weller Diánának bemutatása történt Tagozattal együttműködő, annak munkáját segítő szervezetekkel, azok munkatársaival (pl. Horvátország Konzulátusa, Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara, MNKH eszéki iroda, Magyarország horvát konzulátusai).

 

Ezt követően a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kérésére a Tagozat tagjainak észrevételeivel az Ügyrenden módosítottak, majd Liszácz Mihály beszámolt az MKIK Nemzetközi Kollégiumának januárban tartott alakuló üléséről.

 

A közgyűlés központi témája a hamarosan nyíló Magyarország – Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program.

Ez a határ két oldalán működő kis és középvállalkozások együttműködését célzó pályázati program kiváló lehetőséget nyújt valamennyi „Horvátországban gondolkodó” cégvezetőnek, hogy végiggondolja képes-e cégével egy horvát partnerrel közösen dolgozni. Vajon rendelkezik-e a vállalkozás elegendő kapacitással, munkaerővel, tőkével, idővel hogy belevágjon egy ilyen hosszabb távú projektbe? Versenyképes lehet-e a cég a horvát piacon? Ha mindenre igen a válasz, akkor a konkrét projektet kell végiggondolni. Milyen együttműködésben érdekelt a vállalkozás? Ehhez milyen cégek lennének a legmegfelelőbb partnerek? A pályázat célja, hogy helyzetbe hozza a minél innovatívabb, újszerű esetleg több lábon álló ötleteket, együttműködési formákat, illetve az ezek mögött álló vállalkozásokat. A résztvevő vállalkozók nagyfokú érdeklődést mutattak a programmal kapcsolatban. Ezért a Kamara hamarosan tájékoztató és partnerkereső rendezvényt szervez, illetve más szervezetek által rendezett hasonló eseményekről tájékoztatja az érdeklődőket.

A program apropóján a résztvevőknek bemutatkozott Gyermán István az MHT tagjának – NRG Trans Kft-nek – az ügyvezetője. A horvát, a szerb és a bosnyák piacon sok tapasztalattal rendelkező vállalkozó úgy látja, hogy az üzleti kapcsolat mellett a személyes kontaktus is nagyon fontos ezekben az országokban. Azt tanácsolja az itt piacra lépni kívánó vállalkozóknak, hogy minderre ne sajnálják a pénzt és az időt.

 

A közgyűlés végén az idei évre vonatkozó tervekről is szó esett. Az év első felének főszereplője a fent említett Együttműködési Program. A második félévben az Open4Business üzletember-találkozó ad lehetőséget horvát partnerkeresésre, illetve egy későbbiekben egyeztetendő horvát üzleti út (vásárlátogatás, horvátországi üzletember találkozón való részvétel, céglátogatás) lehetősége is felvetődött.

A Közgyűlésen résztvevő tagozati tagok:

Somogy megye:

Csurgó-COOP Zrt. – dr. Gulyás Árpád

Nafa Kft. – Albertus József

Baranya megye:

Agro Boy Kft. – Rétházi Csaba

HVH Bt. – Horváth Jenő

NRG Trans Kft. - Gyermán István

P’AutóCity Zrt. – Liszácz Mihály

Seres Kft. – Szalai Gábor

Vámos és társa Bt. – Vámos Csaba

Voban Kft. – Hámori Vilmos

PBKIK:

Rabb Szabolcs, titkár

Schmidt Enikő, kereskedelem-fejlesztési osztályvezető

Weller Diána, a tagozati titkár