Üdvözöljük a

Rövid hírek Horvátországból - 29. hét | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Rövid hírek Horvátországból - 29. hét

Szerző: Weller Diána | 2016. július 22.

A Horvát Nemzeti Bank (HNB) adatai szerint a horvát vállalatok összadóssága eléri a GDP 72,4 százalékát. A HNB elemzői szerint a legnagyobb probléma, hogy a vállalatok tartós vagyonának döntő részét a tulajdonukban lévő ingatlanok képezik. Ezért a gazdasági világválság ideje alatt nem volt lehetőség az adósság csökkentésére, aminek következtében most hiányoznak a befektetések megvalósításához szükséges pénzügyi erőforrások.

 

További hírek:

 

Új ügyfélszolgálati központot nyit Zágrábban 2017 tavaszán az IBM, ezt jelentette be Damir Zec, az IBM Hrvatska vezérigazgatója. Az új központban 500 új munkahely létesül és a projekt értéke kb. 5 millió euró.

 

A dubrovniki Kikötői Hatóság Igazgató Tanácsa július 20-i ülésén arról határozott, hogy felbontja a kikötő utas-termináljának bővítésére megkötött koncessziós előszerződést, mert július 15-ig nem állították össze a koncessziós szerződés végleges szövegét. A 94 millió euró értékű projekt alapján a dubrovniki Gruž kikötő keretein belül egy utas-terminálnak, egy többszintes garázsnak, két buszpályaudvarnak (nemzetközi, illetve hazai járatok) és egy bevásárlóközpontnak kellett volna megépülnie.

 

 

A Standard & Poor’s hitelkockázati ügynökség 2016. július 15-én közzétette, hogy Horvátország hitelkockázati besorolása változatlanul BB maradt, negatív kilátással. Az ügynökség elemzői szerint a jelenlegi politikai bizonytalanság (pl. előrehozott parlamenti választások) miatt a gazdasági növekedés lassú ütemű – 2016 és 2019 között átlagosan évi 1,9 százalékos – marad. Jelentős kockázati tényező az esetleges perek megindítása a kereskedelmi bankok részéről a svájci frankhitelek eurósítása miatt, valamint az, ha a horvát állam elveszíti a pert az INA-MOL ügyben.