Üdvözöljük a

Rövid hírek Horvátországból - 39. hét | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Rövid hírek Horvátországból - 39. hét

Szerző: Weller Diána | 2016. szeptember 28.

Az olaszországi UniCredit bank pert indított a washingtoni székhelyű Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja előtt a 2015 őszén hatályba lépett jogszabály-módosítások miatt, amelyek kötelezővé tették a svájci frankhitelek eurós hitelekké való átalakítását. A többi érintett kereskedelmi bank még nem indított pert, és egyelőre az új horvát kormánnyal kíván tárgyalni.

A Zágrábi Értéktőzsdén az elmúlt három hónapos időszakban a GDP növekedésének és a politikai helyzet stabilizálásának hatására jelentősen felélénkült a kereskedés. A Crobex mutató 10,18 százalékkal, azaz mintegy 200 ponttal javult. Az indexre kedvezően hatottak az előrehozott parlamenti választások eredményei is.

 

Az ostravai Kofola CeskoSlovensko cég megvásárolta a Podravka élelmiszeripari vállalattól a lipiki Studenac ásványvíztöltő üzemet. Nem hivatalos források szerint a szerződés értéke 9 millió euró. A cseh cég vállalta, hogy a Studenac alkalmazottaira vonatkozó kollektív szerződést 18 hónapig nem fogja módosítani.

 

Darko Horvát, ügyvezető gazdasági miniszter és Tomislav Tolusic, a vidékfejlesztésért és EU-alapokért felelős ügyvezető miniszter sajtótájékoztatón bejelentette, hogy újabb pályázat kiírását készítik elő az üzleti infrastruktúra fejlesztésére, amelynek megvalósításához 380 millió kuna (kb. 50,7 M EUR) összegű támogatást biztosítottak az EU-alapokból. A pályázatonként odaítélhető – vissza nem térítendő támogatás – összege 200 ezer kuna (26,7 ezer EUR) és 20 millió kuna (2,7 M EUR) között lehet, a jelentkezők pedig helyi, vagy területi önkormányzatok, illetve a Vállalkozói Infrastruktúra Egységes Jegyzékében található, a vállalkozásokat támogató intézmények. Az odaítélt támogatás új, vagy már meglévő vállalkozói üzleti infrastruktúra építésére, felújítására és felszerelésére használható fel.

 

A horvát Állami Statisztikai Hivatal közleménye szerint a fogyasztói árak 2016 augusztusában – éves szinten – 1,5 százalékkal csökkentek, ami elsősorban az üzemanyagárak 9,7 százalékos csökkenésének következménye. A szállítási szektor árai 5,6 százalékkal alacsonyabbak, mint 2015 augusztusában. Ugyanakkor a vendéglátó ipari árak 2,5 százalékkal, az egészségügyi szektor árai pedig 1,9 százalékkal magasabbak, mint egy évvel korábban. A 2016. év első nyolc hónapja alatt a fogyasztói árak átlagosan 1,5 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint a tavalyi év azonos időszakában.

 

Anton Kliman, turizmusért felelős ügyvezető miniszter becslései szerint a horvát vendéglátó-ipari szektor 2016. évi bevételei elérhetik a 8,5 milliárd eurót, ami a legnagyobb összeg az ország függetlenségének elnyerése óta. Az Eurostat adatai szerint Horvátország jelenleg a 8. legnépszerűbb európai turisztikai úticél Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Nagy-Britannia, Ausztria, Görögország és Németország után. A piaci elemzők, azonban figyelmeztetnek, hogy a turisztikai szektor a horvát GDP 18 százalékát adja, ami világviszonylatban is a 3. helyet biztosítja a Maldív-szigetek és Thaiföld után, de ugyanakkor a nemzetgazdaság magas fokú függőségére is utal a turistaidény sikerességétől.