Üdvözöljük a

Rövid hírek Horvátországból | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Rövid hírek Horvátországból

Szerző: Weller Diána | 2016. június 22.

Az Eurostat jelentése szerint Horvátországban az ipari termelés 2016. áprilisában 2,8 százalékkal volt alacsonyabb az előző hónap adataihoz képest, ami a legrosszabb eredmény az EU-n belül. A horvátok előtt végeztek a litvánok (-2,7%) és a lettek (-2%), míg a legjobban teljesítők Írország (+6,7%) és Portugália (6,4%) volt.

További hírek:

A Szállodaipari Munkaadók Egyesülete 2016. június 14-én „Emberi erőforrások a szállodaiparban” címmel kerekasztal-beszélgetést szervezett, amelyen a jelenlévők megállapították, hogy az iparág továbbra is munkaerőhiánnyal szembesül. A szektornak sürgősen szüksége van 30 ezer idénymunkásra. Ezzel szemben a horvát Állami Munkaközvetítő (HZZ) nyilvántartása szerint mintegy 50 ezer munkanélküli rendelkezik szükséges szakmai képzettséggel, azonban ők nem vállalnak idényjellegű munkákat.

 

A Standard&Poor's hitelkockázat-minősítő ügynökség szakértői 2016. június 13-tól a horvát gazdasági és politikai élet legfontosabb szereplőivel, valamint az ügynökség július 15-ére várható új minősítési jelentésének előkészítési folyamatának előkészítéséről Zágrábban tárgyalnak. A megbeszélések a nyilvánosságtól távol folynak az állami intézmények, magánszektor, tudományos közösség, szakszervezetek és NGO-k képviselőivel.

 

Darko Horvat, vállalkozásokért felelős miniszter 2016. június 14-én prezentálta az EU-alapoktól vissza nem térítendő támogatásokat elnyert projekteket. 2015-ben a KKV szektor mindössze 57 millió kuna (kb. 7,6 M EUR) értékű támogatást hívott le az EU-alapokból, míg a 2016-os évi terv ennek az összegnek tízszeresét tűzte ki célul.

 

A héten nem történt kormányülés. A horvát parlament 2016. június 26-án megvonta a bizalmat Tihomir Oreskovic vezette kormánytól.