Üdvözöljük a

Rövid hírek Horvátországból | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Rövid hírek Horvátországból

Szerző: Weller Diána | 2016. július 18.

Az INA olajipari vállalat átvette a MOL-tól a bosznia-hercegovinai Energopetrol olajipari vállalat 33,5 százalékos részvénycsomagját. Ezzel a horvát cég lett az Energopetrol legnagyobb egyéni résztulajdonosa 67 százalékos részesedéssel. A boszniai cég rendelkezik a legnagyobb üzemanyag-kiskereskedelmi hálózattal, amelynek keretein belül 101 üzemanyagtöltő-állomás működik.

További hírek:

A 2016. év első felében 23 százalékkal növekedett az értékesített személygépjárművek száma (26387 db.) a 2015. év azonos időszakával összehasonlítva (21575 db.). Azonban, ennek csupán 26 százalékát vásárolták meg a természetes személyek, míg a jelentős bővülés fő generátorai a gépjárműbérlő-vállalkozások, amelyek ilyen módon készültek fel a turistaidényre. A lakosság gyenge vásárlóerejét bizonyítja az a tény is, hogy a kereskedelmi bankok gyakorlatilag már nem is kínálnak gépjárműhiteleket, illetve lízingelést természetes személyek részére.

 

A MasterIndex hitelkártya használatra vonatkozó kutatása szerint a horvát állampolgárok 93 százaléka használ legalább egy hitelkártyát. A megkérdezettek egynegyede mindennapos fizetőeszközként tekint rá. A leggyakrabban (73%) ruházati termékek, élelmiszer (59%) és üzemanyag (53%) vásárlásakor használja azt. Ugyanakkor, 74 százalékról 68 százalékra csökkent azoknak a hitelkártya-tulajdonosoknak száma, akik élnek a halasztott részletfizetés lehetőségével.

 

A Horvát Felújítási és Fejlesztési Bank (HBOR) és az Európai Befektetési Bank (EIB) megkötötték a szerződést a horvátországi KKV-szektor kedvezményes hitelezésére. A rendelkezésre álló teljes keretösszeg 250 millió euró. Az egyes vállalkozásnak odaítélhető hitel összege 40 ezer és 2,5 millió euró között mozog, míg a kamat mértéke 2 és 4 százalék között lesz.

 

Az ügyvezető horvát kormány turisztikai minisztere, Anton Kliman bejelentette, hogy a 2017-es év folyamán 50 új szálloda építése fejeződik be. A befektetések értéke összesen cca. 500 M EUR. A legjelentősebbek projektek a következőek: 66,7 millió euró – Hotel West Gate Split (Marriott), 58 millió euró – Hotel Park (Maistra), 25,8 millió euró– Family Life Resort (Valamar), 13,3 millió euró – Bizovacke Toplice Resort.

 

A horvát Közigazgatási Minisztérium legfrissebb adatai szerint a Mezőgazdasági Minisztérium rendelkezik a legtöbb kirendeltséggel az országban. Az elmúlt 10 évben az agrárszektorban dolgozó köztisztviselők és közalkalmazottak létszáma 51,15 százalékkal nőtt. Ellenzékhez köthető sajtóorgánumok szerint az említett időszakban az agrárgazdaság termelékenysége 22 százalékkal csökkent (23,7 Mrd HRK-ról 18,3-ra), amely nem indokolja a nagyarányú munkaerő-felvételt. A kormány szerint ugyanakkor a kifizetőügynökség megnövekedett feladatai indokolták a létszámbővítést, ami végtére is a gazdálkodók anyagi érdekét szolgálta.