Üdvözöljük a

Több mint hatvan zalai varrómunkás kapott állást Horvátországban | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Több mint hatvan zalai varrómunkás kapott állást Horvátországban

Szerző: Obradović Ena | 2013. október 8.

Egy hónap alatt több mint hatvan zalai varrómunkás, valamint kárpitos kapott állást Horvátországban annál a járműipari cégnél, amely a Horvátország júliusi európai uniós csatlakozását követő munkaerő-piaci nyitást kihasználva kínált munkalehetőséget.

Fábics Zoltán, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának (ZMKMK) letenyei kirendeltségvezetője az MTI érdeklődésére hétfőn elmondta: az osztrák tulajdonú, a járműipar legkülönfélébb területeire prémium kategóriás bőr kárpitos termékeket gyártó Boxmark már 66 magyar dolgozót alkalmaz. A Varasdhoz közeli üzemben - ahol több mint 3400 munkavállalót foglalkoztatnak - 62 varrómunkást és 4 kárpitost vettek fel Nagykanizsa, Letenye és Lenti térségéből.
 A munkaerő keresése és felvétele azonban ezzel még nem zárult le, mert a cég még 70 varrómunkást, továbbá vezetői szintekre német és angol nyelvtudással rendelkező szakembereket keres. Több zalai toborzó után csütörtökön Somogy megyében, Marcaliban is tájékoztatást tart a vállalkozás az érdeklődőknek - fejtette ki Fábics Zoltán.

Elmondta még: a magyar dolgozókat naponta buszokkal szállítják munkahelyükre és vissza, az eddig felvettek döntő többsége munkanélküli volt Magyarországon.
Borsos József, a ZMKMK igazgatója az MTI-nek hozzáfűzte: a magyar-horvát határ menti térségben - várakozásaiknak megfelelően - a foglalkoztatási lehetőségek bővülését hozta a horvát uniós csatlakozás.
 A feldbachi székhelyű, bőr belsőket gyártó Boxmark augusztus végén zalai újsághirdetésekben és a munkaügyi központokon keresztül hirdette meg horvátországi álláslehetőségeit magyar munkavállalóknak. A magyarországi gyakorlattal ellentétben nem kölcsönzött munkaerőként, hanem állandó munkaszerződéssel felvett magyarok a horvát szabályok szerint adóznak, s nagyjából nettó 100 ezer forint körüli alapfizetést kapnak havonta euróban.
 A Boxmark honlapja szerint a Feldbachban és Jennersdorfban működő három bőrfeldolgozó és gyártó üzemén kívül 2001 óta Szlovéniában, 2005-től Horvátországban, 2011 óta Németországban is saját gyárakkal rendelkezik, az idén pedig Kínában is létrehozta leányvállalatát. Termékeit nem csak az autóipar számára készíti, gyártmányait repülőgépek, hajók és vasúti kocsik belső tereiben, valamint a bútoriparban is felhasználják a világ számos országában.

 

 

Forrás: MTI